Eén van de vier vernietigde kerncentrales van Fukushima (WikiMedia Commons)

Nucleaire straling Fukushima hoger dan ooit, 40 jaar voor opruiming

De stralingsniveaus in de Daiichi-kerncentrale in Fukushima halen absolute records sinds de tsunami van 2011 en de kernramp die daarop volgde. Dat meldt de Japanse krant Asahi Shimbun. De Japanse regering voorziet nog veertig jaar nodig te hebben om de rampcentrale op te ruimen.

vrijdag 3 februari 2017 17:06
Spread the love

Volgens cijfers van het Japanse staatsenergiebedrijf TEPCO zijn de atmosferische metingen in de koepel rond reactor 2 geklommen tot 530 sievert per uur – vele keren hoger dan het vorige record van 73 sievert per uur. Ter vergelijking: een eenmalige dosis van 1 sievert is al genoeg om iemand ziek te maken, een eenmalige blootstelling aan 10 sievert is dodelijk. (de meeteenheid sievert met symbool Sv is genoemd naar Zweeds fysicus Rolf Sievert, nvdr).

TEPCO geeft ook aan dat onder reactor 2 een gat van ongeveer een meter werd gevonden. Dat is mogelijk ontstaan meteen nadat de tsunami de koelsystemen van de centrale lamlegde en zo de nucleaire brandstof deed smelten doorheen de reactorwand. TEPCO beweert desonandks dat deze hoge straling geen gevolgen zou hebben voor de omgeving.

Het bedrijf moet zes jaar na de ramp nog altijd de gesmolten brandstof lokaliseren in drie van de meest beschadigde reactoren. Het bedrijf heeft daarenboven nog steeds geen enkel idee hoe ze die gesmolten brandstof ooit gaat verwijderen en waar ze er vervolgens mee naar toe moet.

Eind 2016 liet de Japanse regering weten dat de geschatte kostprijs om de centrale en de omgeving op te ruimen is gestegen tot 174 miljard euro – het dubbele van de eerdere schatting in 2013. De Japanse regering wil de reactor in ongeveer veertig jaar opruimen, maar de nieuwe metingen maken dat streefdoel erg twijfelachtig. 

take down
the paywall
steun ons nu!