Irina Jarovja, lid van het Russische parlement Doema, is initiatiefnemer van wetgeving die volgens haar alleen extremisme en terrorisme via het internet wil bestrijden, maar door de oppositie gezien wordt als een aanslag op de privacy en het vrij gebruik van internet voor de verspreiding van andere meningen (WikiMedia Commons)

Russisch protest tegen controversiële anti-terreurwetten

In Rusland hebben meer dan honderdduizend burgers een petitie onderteken tegen de zogenaamde Jarovaja-wetgeving. Dat melden de krant Vedomosti en de nieuwssite Meduza. Die wetten omvatten een reeks maatregelen die terreur moeten tegengaan, waaronder verregaande regels voor dataopslag door internetproviders.

woensdag 18 januari 2017 10:33
Spread the love

Een aantal wetsvoorstellen worden het ‘Jarovaja-pakket’ genoemd naar parlementslid Irina Jarovaja. Die werden in de zomer van 2016 door het Russische parlement goedgekeurd. Volgens de auteurs moeten deze wetten de strijd tegen terreur vergemakkelijken. Critici noemen ze echter een aanslag op de Russische samenleving, privacy en internetbedrijven.

Deze wetten laten onder meer toe dat jongeren vanaf veertien jaar als volwassenen berecht worden in terrorismezaken. Ook verplichten ze internetproviders en telecombedrijven om alle gegevens over de activiteiten van hun gebruikers te bewaren, inclusief de inhoud van persoonlijke berichten en gesprekken. Verder zijn websites en apps verplicht om de Russische geheime dienst FSB te helpen met het ontcijferen van versleutelde data. Voor het ‘aanzetten tot of deelnemen aan rellen’ geldt vanaf nu een straf van vijf tot tien jaar.

In tegenstelling tot televisie en (in mindere mate) de geschreven pers, geldt het internet als een vrijhaven voor Kremlin-kritische Russen. Twitter en sites zoals VKontakte, het Russische Facebook, worden weleens de speeltuin van de oppositie genoemd. Gevreesd wordt dat het Jarovaja-pakket ook hier een einde aan maakt.

Daarom lanceerden enkele activisten op de site Russisch Publiek Initiatief een petitie om de wetten volledig te schrappen. In een maand tijd werd die ondertekend door meer dan honderdduizend Russen. Op 19 januari 2017 beslist een expertengroep of hun vraag naar de Doema, het Russische parlement, gaat. Volgens de krant Vedomosti is er weinig kans dat het hele pakket weer afgevoerd zal worden, maar is het mogelijk dat de Doema delen ervan zal herbekijken.

take down
the paywall
steun ons nu!