De utopie van Karel Waeri

De utopie van Karel Waeri

dinsdag 17 januari 2017 15:05
Spread the love

Welkom op de blog van Radio 68

De Gentenaar Karel Waeri (1842 – 1898) was zonder meer één van de origineelste en invloedrijkste Vlaamse volkszangers uit de 19de eeuw. Lang na zijn overlijden, werden zijn liederen op allerlei linkse manifestaties gezongen. Toch is het te danken aan Walter De Buck, die andere Gentse volkszanger, dat Waeri in de 20ste eeuw opnieuw populair werd bij een brede massa. De Buck nam diverse nummers van Waeri in zijn repertoire op: “De vier getouwen” (over de uitbuiting van de wevers), “De fabrieksmeisjes” en, uiteraard, “’t Vliegerke”. Poëzie van Waeri

Poëzie van Waeri

Vandaag, bijna vijftig naar na De Buck, presenteert Rembert De Smet een cd met teksten van Waeri. Voor “De poëzie van Waerie”, koos hij meer literair tot poëtisch aanvoelende teksten van de Gentse volkszanger. Bijzonder is wel dat De Smet er in de meeste gevallen nieuwe muziek of arrangementen voor schreef. Rembert De Smet startte in de jaren ’80 met de New Wave-groep “2 Belgen” (denk aan de hit “Lena”) en werd daarna actief bij “Està Loco”, dat De Smet’s voorliefde voor de flamenco nog duidelijker in de verf zetten. Ook op deze cd, speelt die muzikale erfenis mee. Utopie

Over 1000 jaar

Waeri liet een massa politieke liederen na, maar zoals elke echte volkszanger, vertrok hij hiervoor van de concrete, dagelijkse situatie van de gewone man. Ook zijn niet-geëngageerd werk, biedt ons vaak een inzicht in het leven van de werkman. De Smet koos voorbeelden van beide types en vermeed overlapping met De Buck. In “Was ik moar ne veugel”, maakt de dromende ik-persoon ons duidelijk dat een vogel niet hoeft te bedelen om eten, dat grenzen of eigendom voor hem niet bestaan. Ja, dat hij overal onderdak kan vinden, zelfs in het koninklijk paleis. Bijzonder is zeker “De wereld binnen 1000 jaar”, de schets van een utopie: over duizend jaar zou de wereld perfect zijn, een Luilekkerland zonder dwingelanden of miserie. Maar ook, en dat is wel speciaal voor die tijd, een wereld waar de mannen hun vrouwen oprecht beminnen en er geen extra vriendinnen op na houden.

Eddy Bonte

De uitzending   Radio 68 www.radio68.be draait een selectie uit “De poëzie van Waerie” door Rembert De Smet (eigen beheer, 2016, contact rembert.de.smet@skynet.be) in het programma Dichters in de Lucht: op woensdagen 18 en 25 januari telkens om 1500 en 1900 uur + zondag 22 januari om 11 uur.

Radio 68 Radio 68 www.radio68.be is een niet-commerciële en onafhankelijke internetradio die opkomt voor bepaalde types muziek en woord die je zelden of nooit hoort in een samenleving waar enkel geld en glitter telt. Radio 68 wil ook de herinnering levend houden en focust daarom op zeldzame, vergeten, over het hoofd geziene, onterecht opzijgeschoven, niet-commerciële en door de media verbannen artiesten, genres en muziekjes.

take down
the paywall
steun ons nu!