Een installatie van Statoil in Leismer, Alberta (statoil.Com/Helga Hansen)

Noors oliebedrijf stopt investering in Canadese teerzanden

Het Noorse oliebedrijf Statoil trekt zich helemaal terug uit de exploitatie van Canadese teerzanden en boekt daarmee een verlies van een half miljard dollar. Milieuverenigingen spreken van een overwinning voor het klimaat.

dinsdag 20 december 2016 11:20
Spread the love

De Canadese provincie Alberta zit op de derde grootste olievoorraad ter wereld, maar de zware olie in de bodem is er vermengd met zand. De ontginning vraagt enorme hoeveelheden water en gaat gepaard met zware vervuiling en een enorme klimaatafdruk.

Het Noorse oliebedrijf Statoil, tien jaar geleden nog een van de grootste Europese investeerders in de Canadese teerzanden, houdt het nu voor bekeken. Het verkoopt al zijn activiteiten aan het Canadese bedrijf Athabasca en incasseert daarbij een verlies van 500 tot 550 miljoen dollar. Volgens Statoil, dat actief is in 37 landen en meer dan 20.000 werknemers telt, moet deze verkoop kapitaal vrijmaken voor andere investeringen in een sterk veranderde energiemarkt.

Door de beslissing verkleint Statoil ook de eigen klimaatafdruk en stelt het zich minder bloot aan de gevolgen van het Klimaatverdrag COP21 van Parijs. “Het einde van onze teerzandactiviteiten verandert niet alleen onze kostenstructuur, maar ook de curve van onze uitstoot”, twitterde Bjørn Otto Sverdrup, vicevoorzitter van de groep en verantwoordelijk voor duurzaamheidsbeleid.

Milieuorganisaties zien het nieuws als een overwinning voor het milieu. Zij waarschuwen investeerders, omdat investeren in vuile energie indruist tegen het Klimaatverdrag van Parijs. “Zowel het milieu als de aandeelhouders van Statoil winnen hierbij”, zegt Keith Stewart van Greenpeace Canada. “Elke ernstige poging om het Klimaatverdrag van Parijs uit te voeren zal immers betekenen dat een dergelijke vuile bron van energie een ‘stranded asset’ (een vastgelopen investering) wordt.”

Het vertrek van Statoil uit Alberta is een zoveelste opdoffer voor de teerzandindustrie. Eerder annuleerde het Franse Total al enkele grote projecten en vorig jaar hield ook Shell het voor bekeken.

De sector was tien jaar geleden nog erg veelbelovend toen de olieprijs hoge toppen scheerde. Er werd volop geïnvesteerd in Alberta, ondanks de hoge kosten en de enorme vervuiling die met de productie van teerzandolie gepaard gaan.

De dalende olieprijs leidde echter tot groeiende druk op de verwachte winsten. Tegelijk raakten cruciale pijpleidingen om de olie te transporteren, zoals de beruchte Keystone XL, maar niet afgewerkt. De teerzanden zijn Canada’s snelst groeiende bron van broeikasgassen. 

Persmededeling van het bedrijf: Statoil sells its oil sands business 

take down
the paywall
steun ons nu!