Engagement op rijzende ritmes

Engagement op rijzende ritmes

maandag 19 december 2016 15:51
Spread the love

Welkom op de blog van Radio 68.

Lange tijd, gold het folkgenre als geliefkoosd idioom voor wie middels zang en muziek een boodschap wilde meedelen. Het kan ook helemaal anders: een geëngageerde plaat waarop je tevens kan dansen, bijvoorbeeld. Dat heeft de Engelse groep Rhythm Rising foutloos voor elkaar gekregen.

Want wat gebeurt er wanneer de drummer aan het (mede)componeren slaan? Dan krijg je nummers waar het ritme van af spettert, in alle denkbare dans richtingen. Als we dan toch aan het dansen slaan, kunnen we dat evengoed inhoudelijk verantwoord doen, zo meent Steve Laffy, drummer en roerganger van deze band.

Zet dan van de eerste keer empathische, solidaire, ja, revolutionaire teksten op die muziek. Roep op tot verandering, verzet, liefde, samenwerking. En dans, want je ziel uit je lijf dansen brengt evenveel te weeg als een rondje debatteren. Elf originele nummers lang. “Love Nature” begint perfect met het aanstekelijke, gospelgebaseerde oproep “Change”, meteen gevolgd door een funky reggae die de armoede aanklaagt (‘A Dollar A Day’) en een modern popritme over de waarde en de waardeloosheid van geld.

Dansers moeten ook eens kunnen ‘slowen’ en dat kan probleemloos op het titelnummer. Je kan er vaak niet echt één ritmepatroon op plakken, want Laffy en Co. mixen hun kennis van alle ritmes graag door elkaar, zoals op ‘That’s the Way It Is’.

Het project zou echter niet geslaagd zijn zonder de overtuigende zang en het hele arsenaal aan instrumenten dat Rhythm Rising in huis blijkt te hebben. Omdat de klemtoon op de muziek an sich valt, moet je echt je oor te luisteren leggen.

Dit is absoluut geen simplistische plaat! Onder normale omstandigheden begin je dan vanzelf wel te bewegen (en zoals John Lennon zei: die op de eerste rij mogen met hun juwelen rammelen). Wie niet graag beweegt, kan zich warmen aan de teksten die allemaal op hun site staan.

Alvast een voorproefje uit “Change” (©  by Steve Laffy & Jason Flinter)

I think there’s something happening,
I can feel it in the air All around the world,
it seems to come from everywhere
Distant voices calling out, can we hear it,
do we care It’s time to show we need to grow, and then we know we’re getting there

Chorus

We’ve waited so long, long time coming
Change the way we look at things, and things will start to change
We’ve got to belong, before becoming
The people of the world who say, it’s time to be the change

Eddy Bonte

De uitzending   “Love Nature” van Rhythm Rising: maandag 19 en dinsdag 20 december, telkens om 1300 en 1700 uur + maandag 26 en dinsdag 27 december om 1400 en 1800 uur,  in het programma “Free Speech / De Gedachten zijn Vrij” op www.radio68.be “Free Speech * De Gedachten zijn Vrij” is een wekelijks programma van 1200 tot 2000 uur op maandag en dinsdag.

Referentie: “Love Nature” door Rhythm Rising, Rhythm Rising Records RRCD007, info: www.rhythmrising.co.uk en www.facebook.com/rhythmrising

Radio 68 Radio 68 www.radio68.be is een niet-commerciële en onafhankelijke internetradio die opkomt voor bepaalde types muziek en woord die je zelden of nooit hoort in een samenleving waar enkel geld en glitter telt. Radio 68 wil ook de herinnering levend houden en focust daarom op zeldzame, vergeten, over het hoofd geziene, onterecht opzijgeschoven, niet-commerciële en door de media verbannen artiesten, genres en muziekjes.  

take down
the paywall
steun ons nu!