De bewoners van de Borsbeekstraat in Borgerhout liepen rond met grote rode en roze bollen op hun hoofd. De bollen hebben dezelfde kleur als de bollen op de kaart met de resultaten van de metingen in hun straat. Het vele lokale verkeer zorgt voor zo'n 50% overschrijding van de wettelijk toegelaten NO2-concentraties.

Bewoners vuilste straat Borgerhout trekken aan de alarmbel

Zondag voerden bewoners van de Borsbeekstraat in Borgerhout een ludieke actie om aandacht te vragen voor de slechte luchtkwaliteit in hun straat. Het vele lokale verkeer zorgt voor zo'n 50% overschrijding van de wettelijk toegelaten NO2-concentraties.

maandag 24 oktober 2016 14:13
Spread the love

Bewoners vragen dan ook dringend effectieve maatregelen om een goede luchtkwaliteit voor alle Antwerpse bewoners te garanderen. Omdat de uitstoot onder reële rij-omstandigheden niet is gedaald, ondermeer door het gebruik van sjoemelsoftware, zal de invoering van de lage-emissiezone hieraan niets veranderen. Ze hopen dat het niet tot een rechtszaak moet komen, zoals bv. in Brussel.

NO2 concentraties 50% hoger dan wettelijk toegelaten

Bewoner Kris Deckers: “We wisten al langer dat de luchtkwaliteit in onze straat niet al te best was. Maar de resultaten van curieuzeneuzen kwamen toch als een schok. De NO2 concentraties in onze straat liggen zo’n 50% hoger dan de wettelijk toegelaten norm. De overheid overtreedt daarmee niet allen haar eigen wetten, wij maken ons grote zorgen over onze gezondheid.”

Anderhalf miljoen auto’s per jaar door smalle straat

Volgens de bewoners is de oorzaak van de luchtvervuiling niet ver te zoeken. Jan De Loof, een andere bewoner: “Er is de achtergrondvervuiling van de Ring die heel Antwerpen treft, maar er rijden ook abnormaal veel auto’s door onze smalle straat, zo’n anderhalf miljoen per jaar. Dat blijkt uit officiële tellingen. De afgelopen jaren werden het er steeds meer. Onze straat is een sluiproute.

Door het enkelrichting maken van een aantal straten is een steeds groter deel van Antwerpen-Noord en Borgerhout onze straat als uitvalsweg beginnen gebruiken, de enige die er nog rest om de wijk uit te geraken. Overdag zit er gemiddeld minder dan 13 seconden tussen opeenvolgende auto’s. Dat is onleefbaar”.

Lage-emissiezone zal niet volstaan

Als bewoners vragen we aan de verantwoordelijke overheden om dringend actie te ondernemen. Het is heel eenvoudig: wij hebben net als alle burgers in dit land recht op gezonde lucht. De overheid moet ervoor te zorgen dat tenminste de wettelijke norm gehaald wordt. In onze straat en in alle andere Antwerpse straten. Er zal een tandje moeten worden bijgestoken want de bestaande initiatieven zijn niet voldoende om het recht op gezonde lucht te garanderen. De lage-emmissiezone zal daarvoor niet volstaan.

De opeenvolgende Euro-normen hebben er enkel voor gezorgd dat de uitstoot onder laboratorium omstandigheden is gedaald. De uitstoot onder reële rij-omstandigheden is niet gedaald, en soms zelfs gestegen. Dat is mee het gevolg van de sjoemelsoftware. Een lage-emissiezone zal daarom niets veranderen aan de schadelijke NO2-concentraties. We vragen dan ook dat de bevoegde schepenen rekening houden met deze informatie en maatregelen neemt die effectief een goede luchtkwaliteit voor alle Antwerpse bewoners garandeert.

 

Deze actie is deel van de campagne “Amaai de Borsbeekstraat”. De bewoners voerden eerder al actie tegen overdreven snelheid in hun straat. Ze plannen verdere acties om de leefbaarheid in hun straat te verbeteren.

web http://www.amaaideborsbeekstraat.be/

twitter @Borsbeekstr

facebook https://www.facebook.com/borsbeekstraatborgerhout/

 

take down
the paywall
steun ons nu!