Het rapport beschrijft pogingen van de overheid om burgerorganisaties te ondermijnen. In 2016 deed de overheid dat volgens Human Rights Watch (HRW) met valse, politiek gemotiveerde aanklachten. Dit jaar werden minstens twintig activisten gearresteerd op grond van beschuldigingen die varieerden van drugsbezit tot illegale handelsactiviteiten.
Advocaten die bereid zijn critici te verdedigen, krijgen te maken met vergelding of worden geroyeerd.
Fethullah Gülen
“Toen begin dit jaar mensen vrijkwamen die ten onrechte vastzaten, hoopten we op een ommekeer in Azerbeidzjan”, zegt Giorgi Gogia, directeur voor de zuidelijke Kaukasus bij HRW en auteur van het rapport. “Dat optimisme verdwijnt echter snel, nu de regering critici meedogenloos vervolgt en probeert onafhankelijke groepen de mond te snoeren.”
De overheid arresteerde ook activisten op grond van mogelijke banden met de beweging van Fethullah Gülen, die er door Turkije van beschuldigd wordt achter de recente, mislukte couppoging in dat land te zitten.
Olieprijzen
De Europese Unie en internationale financiële instituten hebben een zeldzame kans om aan te dringen op hervormingen op het gebied van mensenrechten, omdat Azerbeidzjan financiële partnerschappen zoekt om de economische neergang in het land tegen te gaan, constateert Human Rights Watch (HRW).
Azerbeidzjan heeft het economisch zwaar als gevolg van de daling van de olieprijzen in 2015. Het land is sterk afhankelijk van de export van olie. De regering zoekt nu aanvullende financiering bij de Wereldbank en andere instituten om de olie-industrie te ondersteunen. Daarnaast staat de Europese Unie op het punt onderhandelingen met Azerbeidzjan te beginnen over het verbeteren en uitbreiden van bestaande politieke en economische banden.
HRW sprak voor het rapport met meer dan negentig mensenrechtenactivisten, leiders van onafhankelijke organisaties, journalisten, advocaten en activisten van politieke partijen.