Leer tellen!
Aaron Ooms

Leer tellen!

woensdag 19 oktober 2016 12:20
Spread the love

Een rekenmachine. Een telraam en rekenschriftjes. Het zijn maar enkele van de tel-tools die we vanochtend in cadeauverpakking hebben afgeleverd bij het kabinet van de minister van Financiën. Het is onze bijdrage – via crowdfunding – om Johan Van Overtveldt, en bij uitbreiding de hele regering, te helpen juist te tellen. Om bovenal duidelijk te maken dat de rekening niet kan kloppen als je de multinationals, de grote vermogens en de fraudeurs blijft ontzien. Het sprekend gemak waarmee de regering opnieuw bespaart in onze gezondheidszorg en op jongeren staat in schril contrast met de slaande ruzies, de verwensingen en de verwijten wanneer eerlijke beslissingen dreigen op de onderhandelingstafel te belanden. De meerwaardebelasting op aandelen is er zo eentje. Onvolkomen met tientallen achterpoortjes, dat wel, maar toch een eerste (weliswaar bescheiden) stap richting eerlijkheid. Binnen de kortste keren leidt zoiets tot een regelrechte crisis in een regering die al twee jaar zoveel mogelijk burgers de duvel aandoet, op een select kransje na.

Structurele hervormingen die ons land op lange termijn beter moeten maken, blijven zo uit. En wij zijn de dupe. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block riep bij hoog en bij laag dat haar departement de voorbije twee jaar genoeg had bespaard. En wat is het resultaat? De scalpel is weer een botte bijl: op zieken wordt opnieuw 1 miljard bespaard. Jongeren die ziek worden, zullen slechts recht hebben op een ziekte-uitkering als ze 12 maanden aan het werk zijn. Een jongere die net op eigen benen staat, zes maanden werkt en dan kanker krijgt? Die mag zijn eigen boontjes doppen. En het gaat verder. De minimumlonen van jongeren, die gaan omlaag. Jongeren die de geborgenheid van ‘hotel mama’ niet meer willen of kunnen vinden, kunnen zo helemaal nergens meer terecht om een appartementje te huren, laat staan dat ze nog zouden kunnen dromen van iets te kunnen kopen. Mensen die hun job kwijt zijn omdat de aandeelhouders steeds meer winst opeisen hebben op het eind van hun geld een steeds langer stuk maand over. Dat was in 1 vingerknip geregeld. Maar een echte, eerlijke bijdrage van de grote vermogens? van de multinationals, of van de grootbanken? Oei neen, te moeilijk. Veel te moeilijk. Dan liever altijd dezelfde laten betalen: facturen verhogen en besparen. Dit, beste regering, gaat al lang niet meer over cijfers in een tabel. Dit gaat over mensen die hun huur en elektriciteit niet meer kunnen betalen. Over zieken die zich suf moeten piekeren over hoe ze hun broodnodige medicijnen deze maand weer zullen betalen. U pretendeert trots te zijn op uw begroting? Wij zeggen u: leer tellen.

Het resultaat van het mislukte rekenwerk van Johan Van Overtveldt en het beleid van zijn collega-ministers is dat ze altijd maar weer verder onze samenleving afbreken. Alleenstaanden, gezinnen en kmo’s hebben ingeleverd, moeten langer werken, meer betalen en er is op hen ontzettend hard bespaard. Voor wie en voor wat? Voor een rekening die niet, nooit, klopt. Dat is niet de schuld van de Brexit, dat is niet de schuld van de aanslagen, dat is niet de schuld van vluchtelingen. Dat is alleen de schuld van deze ministers die met plak- en pleisterwerk een beleid voeren die weinigen dient en velen schaadt. Keuzes die zorgen voor een handvol winnaars, en een overgrote meerderheid verliezers. Beslissingen die de ‘haves’ versterkt en de ‘not-haves’ verarmt. Deze regering maakt grondig werk van het laten uiteenvallen van onze een samenleving. Is dat dan de kracht van verandering?

Precies daarom die rekenmachine, dat telraam en de rekenschriftjes. Niet alleen omdat deze ministers zweren bij kille cijfertjes of om Johan Van Overtveldt te helpen om juist te rekenen, maar bovenal omdat onze samenleving vooruit moet. Zorg dat jongeren vlot een job vinden, geef ze de garantie dat ze vier maanden na het verlaten van de schoolbanken een job, stage of opleiding gevonden hebben. Schaf de jeugdwerkloosheid af. Dat is pas een alternatief, een structurele socio-economische hervorming de naam waard. Een hervorming die onze economie zou doen leven en opleveren en bovenal een economie doen worden in dienst van mensen en niet omgekeerd.  De regering vandaag heeft alle voeling met de samenleving verloren en ondertussen is het vijf na twaalf. Van een sociaal gelaat is geen sprake, hoe zeer CD&V ook beweert net dát te zijn. Het is genoeg geweest. Ofwel leren ze tellen ofwel trekken ze hun conclusies en vertrekken ze.

Aaron Ooms

Voorzitter Jongsocialisten vzw

take down
the paywall
steun ons nu!