Opinie - Stanny Nimmegeers

Waar gaat ons geld naar toe? Dé vraag op Werelddag van verzet tegen armoede

Donderdagmorgen, onze dokterspraktijk in Kolderbos is nog maar juist open of David komt binnen. Hij komt nog snel zijn medicatievoorschriften ophalen. Hij zegt me schamper “Gisteren de afrekening voor het water gekregen. Ik vrees dat ik deze maand geen geld heb voor die anti-depressiva.”

vrijdag 14 oktober 2016 12:55
Spread the love

Voor ik iets kan zeggen is hij al weer weg. Als ik het later op de dag vertel aan één onze artsen, zie ik hem schrikken “David heeft die medicatie echt nodig, een onderbreking zou erg slecht zijn.”

David staat niet alleen. Een op acht gezinnen stelt in België gezondheidszorg uit omwille van financiële redenen. Elk jaar meer armen. Hoog tijd om de strijd tegen armoede op te voeren. Dat gebeurt op maandag 17 oktober, de werelddag van verzet tegen armoede. Hoe kan het nu dat de armoede toeneemt? Ons land wordt elk jaar rijker. Het bnp, de jaarlijks geproduceerde rijkdom van ons land, is de laatste tien jaar met 11,2 procent toegenomen. Dat gaat over meer dan 41 miljard euro op tien jaar tijd. Waar is dat geld naar toe? In ieder geval niet naar de strijd tegen armoede.

Een voorbeeld uit de actualiteit. ING schrapt in België 3.150 jobs. Niet alleen heeft ING al jaren mooie winstcijfers. De laatste tien jaar heeft deze bank ook 7 miljard euro uitgekeerd aan de (buitenlandse) aandeelhouders. Zeven miljard, dat zijn 28.000 gezinswoningen. En als klap op de vuurpijl heeft ING de laatste jaren nauwelijks belastingen betaald in België.

19.600 miljonairs erbij

Als we ons verzetten tegen armoede dan vragen we niet alleen meer middelen voor de armen, dan mogen we ook de verrijking van een zeer kleine groep aanklagen. Vorig jaar kwamen er 19.600 miljonairs erbij in België. Armoede is geen natuurfenomeen. Er zijn vandaag niet alleen meer armen, er zijn ook meer euromiljonairs dan ooit. Op de werelddag van verzet tegen armoede dringen we aan op een rechtvaardige bijdrage van de allerrijksten, met bijvoorbeeld een miljonairstaks. Een taks die enkel de fortuinen boven de 1 miljoen euro treft, slechts twee procent van de allerrijkste gezinnen, brengt al 8 miljard euro per jaar op. Dat zou onze strijd tegen armoede een reuzestap vooruit helpen. We kunnen er de pensioenen mee verhogen. Investeren in jobs in het onderwijs, de zorg, het openbaar vervoer…

In gelijke samenlevingen is iedereen gelukkiger

Internationaal onderzoek toont aan dat in meer gelijke samenlevingen iedereen gelukkiger is. Richard Wilkinson onderzocht als professor volksgezondheid jarenlang de impact van ongelijkheid op gezondheid. Hij bewees wetenschappelijk dat ongelijkheid ziek maakt. In het boek The Spirit Level (2009) vat hij de resultaten van zijn onderzoek samen. In sterk ongelijke landen zijn er vijf keer meer geesteszieken. En heel de bevolking wordt daarbij getroffen, niet alleen de laagste inkomens. Er zijn in die landen bijvoorbeeld ook zes keer meer mensen met overgewicht. Professor Wilkinson besluit daarom “Het bestrijden van ongelijkheid doet meer dan enkel de armoede verminderen, het komt de hele samenleving ten goede.”

Zonder geld naar uw dokter

Daarom pleiten we met PVDA en de groepspraktijken van Geneeskunde voor het Volk ook voor een veralgemeende toepassing van het derde betalerssysteem bij de huisarts. Of eenvoudig gezegd: zonder geld naar uw dokter. Uw ziekenfonds betaalt uw huisarts rechtstreeks. Zoals vandaag al gebeurt in de elf groepspraktijken van Geneeskunde voor het Volk.

Onbetaalbaar? Het totale bedrag aan remgelden voor consultaties en huisbezoeken bedraagt 170 miljoen euro per jaar. Dat is 15 procent van het budget voor de huisartsen en 0,6 procent van het totale RIZIV budget. Onbetaalbaar? Een kwestie van keuzes. Zoals ook het heffen van een miljonairstaks om de armen en de hele bevolking te helpen een keuze is.

Stany Nimmegeers is coördinator van Geneeskunde voor het Volk te Genk

take down
the paywall
steun ons nu!