(Supply Cha!nge)

Actie: “Stop het uitpersen van sinaasappel-plukkers”

Gekooid in een enorme trolley voerden leden van het internationale Supply Cha!nge op 13 oktober actie voor de Hilton in Antwerpen.daar ging de Juice Summit door, een top met de belangrijke spelers van de fruitsappenindustrie. Met hun actie eisen ze aandacht voor de 24500 werknemers die uitgebuit worden in de fruitsapindustrie in Brazilië. (1).

donderdag 13 oktober 2016 11:58
Spread the love

Activisten uit België, Frankrijk en Duitsland rolden voor de ingang van het Hiltonhotel in Antwerpen een rode loper uit bedekt met foto’s van de Braziliaanse arbeiders.

“Werknemers en vakbonden zijn niet uitgenodigd op deze ‘Juice Summit’, dus brengen wij hun stem naar hier”, zegt Alice Bordaçarre van ActionAid France-Peuples Solidaires. “Sommige mensen die hier in dit hotel aan de top deelnemen leiden bedrijven die giftige bestrijdingsmiddelen gebruiken op plantages waar werknemers zonder bescherming sinaasappels plukken die als sap verkocht wordt in Europa. Deze pesticiden zijn verboden in de EU, maar de EU importeert ze wel via deze fruitsappen.”

De activisten willen druk zetten op de Europese supermarkten om hun verantwoordelijkheid te nemen. Tweederde van alle sinaasappelsap wordt verkocht in onze supermarkten als huismerk. Supermarkten in Europa hebben daarom een directe impact op de werkomstandigheden van werknemers wereldwijd en op de schade door pesticiden aan het leefmilieu. 

Volgens Eva Izquierdo van het European Environmental Bureau in Brussel is Brazilië de thuisbasis van meer dan 3000 soorten bijen. Het massale gebruik van pesticiden in de Braziliaanse sinaasappelplantages heeft een enorme negatieve impact op deze insecten. De stad Rio Claro (150 kilometer ten westen van São Paulo) alleen al leed een verlies van tienduizend bijenkorven als gevolg van insecticidengebruik, tussen 2008 en 2010. Dit is zorgwekkend als je weet dat bijen essentieel zijn voor de meeste voedselgewassen.”

Een van de organisatoren van de Juice Summit kwam buiten om de activisten te woord te staan en hun petitie in ontvangst te nemen. In het Supply Cha!nge project proberen organisaties uit heel Europa en het Zuiden supermarkten aan te zetten om hun huismerken eerlijker en duurzamer te maken. Actievoerders benadrukken dat invloed van de supermarkten in de wereldwijde voedselketen toegenomen is maar dat ze hun macht nog onvoldoende aanwenden om schendingen van mensenrechten te voorkomen en schade aan het milieu te minimaliseren. 

(1) Het SUPPLY CHA!NGE project brengt 29 organisaties uit het middenveld voor samen met financiële steun van de Europese Commissie. Deze actie is een klein onderdeel van een grotere actie naar grote supermarkten in Europa. Meer info hier.

(2) Het rapport dat de basis van de campagne rond sinaasappelsap vormt heet “Stop de squeeze out!” Het werd dit voorjaar gelanceerd. Lees het hier. 

take down
the paywall
steun ons nu!