De ironie achter het burkinidebat

zaterdag 20 augustus 2016 04:02
Spread the love

Na een of ander konijnenvirus en een behoorlijke portie fijn stof werden we deze week opnieuw verblijd met een overbodige zaak die de Franse grens wist over te steken: het burkinidebat.

De essentie van dit debat is dat men de vestiging van een patriarchische cultuur die vrouwen voorschrijft wat ze moeten dragen wil voorkomen door vrouwen voor te schrijven wat ze moeten dragen. Het is vanaf nu in verscheidene Franse badsteden dus de bedoeling dat je een meetbare hoeveelheid huid tentoonstelt om zo je loyaliteit tegenover Frankrijk en haar bijhorende cultuur (welke die ook moge zijn) te bewijzen. Een idee met een volstrekt logische analogie, dat staat buiten kijf. 

N-VA lanceerde de oproep om in de voetsporen van Frankrijk te treden. Een voorstel waarvan de relevantie mij een beetje ontgaat. Tijdens mijn kwarteeuwig bestaan heb ik namelijk al flink wat tijd doorgebracht aan de Vlaamse stranden en tot nu toe was een korte ontmoeting met een cockerspaniël gehuld in (vermoedelijk) een Nicky Vankets-ensemble op de dijk in Knokke-Heist het dichtste dat ik ooit ben gekomen tot het spotten van een burkini. Overigens ben ik er wel van overtuigd dat die cockerspaniël in deze discussie meer intellectueel gewicht in de schaal kan werpen dan pakweg een Marine Le Pen. Honden zijn quasi kleurenblind, toch?

Dat dit soort maatregelen de kloof met de Franse en/of Vlaamse moslims ten goede zal komen valt te betwijfelen. Waarschijnlijk zullen sommige groepen zich nog meer in een hoekje gedreven voelen, in het ergste geval ten spijt van de terreurproblematiek. In het beste geval zullen we binnenkort ineens veel meer burkini’s in het strandbeeld zien verschijnen -die lessen hebben we kunnen trekken uit het hoofddoekendebat dat enkele jaren geleden hoogtij vierde.

Op internationaal vlak is het ondertussen in deze conflictueuze periode allesbehalve komkommertijd. Jammer om te zien hoe er in de media dan toch zoveel energie en woorden verspild worden aan futiele discussies zoals een burkiniverbod.

In other news, Vogue heeft een tijdje geleden de modetrends voor deze herfst aangekondigd: wijde maxi-jurken worden dé must-have dit najaar. De ironie.

Liberté, égalité, fraternité.

take down
the paywall
steun ons nu!