Recordeditie van Esperanzah

Recordeditie van Esperanzah

dinsdag 9 augustus 2016 15:44
Spread the love

Esperanzah is een wereldmuziekfestival dat vorig weekend, van 5 tot 7 augustus, voor de 15de keer plaatsvond op de site van de abdij van Floreffe. Het record van 35.500 bezoekers heeft veel te maken met de jarenlange reputatie als aangenaam festival, het mooie weer dit jaar en een programma met grote internationale namen zoals Manu Chao en Patti Smith.

Esperanzah is een ethisch festival met sociaal geëngageerde artiesten, zonder reclamebanners van grote bedrijven en met ruimte voor ngo’s en sociale bewegingen. Het centrale onderwerp van dit jaar was de strijd tegen het TTIP, het Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Zo begon het concert van Manu Chao & La Ventura met de toespraak van een landbouwer die opriep tot een grote mobilisatie tegen het TTIP op 20 september in Brussel. Een tweede centraal thema was de solidariteit met vluchtelingen. Verder introduceerden verschillende initiatieven en artiesten nog meer militante onderwerpen. Voor de Frans-Chileense zangeres Ana Tijoux is er geen strijd tegen het kapitalisme mogelijk zonder strijd tegen het patriarchaat.

Onder het brede etiket van wereldmuziek brengt Esperanzah voor ieder wat wils met een brede variëteit aan artiesten en genres met pop, electro, rock, hip-hop, reggae, balkan, punk, jazz, enzovoort. Zelf onthield ik twee concerten: The Dizzy Brains uit Madagascar brachten op zaterdagmiddag een spetterend garage rock-concert en Patti Smith deed het publiek op zondagavond voluit “Because the night”, “People have the power” en “Gloria” meezingen.

 

take down
the paywall
steun ons nu!