Canada onderzoekt moorden op inheemse vrouwen

Canada gaat eindelijk een onderzoek instellen naar de meer dan duizend moorden op inheemse vrouwen in de voorbije drie decennia. Daarmee vervult de nieuwe premier Justin Trudeau een belangrijke verkiezingsbelofte. 

donderdag 4 augustus 2016 15:05
Spread the love

De voorbije dertig jaar zijn meer dan duizend vrouwen en meisjes van inheemse afkomst vermoord of vermist in Canada, blijkt uit cijfers van de Canadese politie. Inheemse vrouwen maken amper 4 procent van de vrouwelijke Canadese bevolking uit, maar zijn wel goed voor een kwart van de slachtoffers van moord in het land.

De regering-Trudeau zet nu meer dan 50 miljoen Canadese dollars (34 miljoen euro) opzij voor een onderzoekscommissie naar de moorden. Die heeft een mandaat van twee jaar om de oorzaken van die oververtegenwoordiging te onderzoeken, en ook de manier waarop overheidsinstellingen zoals de politie ermee zijn omgegaan. Het onderzoek wordt geleid door Marion Buller, een rechter die zelf van inheemse afkomst is.

Tragedie

Het lot van inheemse vrouwen is een “tragedie en schande die alle Canadezen treft”, zei Patty Hajdu, minister voor de Status van Vrouwen, bij de voorstelling van het onderzoek. “We kunnen geen vooruitgang boeken als we die tragedie niet onder ogen zien en stoppen. Tot dan leeft ons land onder die schaduw en de gevolgen van ons gebrek aan actie.”

Inheemse groepen vragen al jaren om een onderzoek naar de systematische oververtegenwoordiging, maar de conservatieve regeringen hadden daar geen oren naar. Justin Trudeau had er een van zijn belangrijkste verkiezingsbeloften van gemaakt, en lost die nu in. Trudeau heeft ook meer dan 8 miljoen Canadese dollar (5,5 miljoen euro) voorzien in de begroting voor inheemse projecten en initiatieven, de eerste verhoging van het budget in bijna twintig jaar.

take down
the paywall
steun ons nu!