Opinie -

De moslimgemeenschap tegen terrorisme. En waar blijven wij?

De moslimgemeenschap in het Franse Saint-Etienne-du-Rouvray weigert de begrafenis voor te bereiden van een van de daders van de aanslag in de kerk. Adel Kermiche (19) vermoordde er dinsdag een hoogbejaarde priester en verwondde een kerkbezoeker. Een zoveelste sterk signaal dat er door de moslimgemeenschap wordt gegeven.

zondag 31 juli 2016 12:39
Spread the love

De vraag die ik mij stel is de volgende: “Als er een aanslag wordt gepleegd zijn wij als niet-moslimgemeenschap verontwaardigd, maar als er een boodschap moet worden gegeven staat die moslimgemeenschap wel altijd alleen?”

Een overzicht

Hoe groot de roep richting de moslimgemeenschap vlak na Hebdo was om afstand te nemen van religieus geïnspireerd terrorisme, zo klein was de waardering toen ze dat ook daadwerkelijk wereldwijd deden.

En de afgelopen jaren gaf die moslimgemeenschap wel wat signalen.

Het is 26 september 2014 als duizenden Franse moslims protesteren tegen de onthoofding  van de Franse berggids Hervé Gourdelin Gourdel. “Hij was het slachtoffer van een laffe moord”, zei Dalil Boubakeur, moefti van de Grote Moskee van Parijs, tegen honderden moslims die zich na het midaggebed buiten de moskee hadden verzameld. “De Islam eist respect voor het leven. De Koran vertelt ons dat één man doden hetzelfde is als de hele mensheid doden”, aldus Boubakeur. Vergelijkbare bijeenkomsten vonden plaats in de zuidelijke havenstad Marseille en in Nantes in het Westen van Frankrijk.

Het is 2 oktober 2014 als imams van 2000 moskeeën in Duitsland dezelfde boodschap verspreiden. Dat de moslimgemeenschap niet stil mag zwijgen over het misbruik van hun geloof. Dat ze zich allemaal moeten uitspreken tegen IS en de barbarij die ermee gepaard gaat.

Bij onze noorderburen veroordelen verschillende moslimorganisaties, op 20 augustus 2014, het terrorisme en IS. Op Twitter uiten vele moslims hun afgrijzen over de daden van IS en spreken zowel gewone mensen als politici zich uit tegen terreur. Zelfs de Telegraaf moest toegeven dat moslims wereldwijd niet zitten te wachten op gewelddadige extremisten die uit naam van hun god de meest gruwelijke daden begaan.   In Den Haag gingen moslims de straat op om te demonstreren tegen de terreurorganisatie die zich Islamitische Staat noemt, en nam men nadrukkelijk afstand van het handjevol mensen in de stad die wel met de organisatie sympathiseert. Moslims verwierpen de religieuze interpretatie van islamisten en probeerden inzicht te verschaffen in hun geloof.

In Den Haag demonstreerden op 29 juni 2015 zo’n 250 moslims tegen het geweld in het Midden-Oosten en Irak. Zij hielden een stille tocht tegen jihadisten die geweld verheerlijken. De betogers protesteerden ook tegen jongeren die vanuit Nederland op jihad gaan. “Aanhangers van terrorisme misbruiken de vrijheid van meningsuiting om openlijk en in de media hun haatzaai en gevaarlijke ideologie te propageren”, staat in een verklaring van de demonstranten. “Ronselaars hebben een vrijbrief om hun ideologie te verspreiden en jongeren te hersenspoelen om haat en verderf te zaaien, in Nederland en wereldwijd.”

Op 26 juli 2015 trok de Moslimgemeenschap in Dublin de straten op. “Not in our name”. Klik gerust onderaan het artikel op enkele van de links. Het is slechts één van de vele protesten vanuit die gemeenschap richting Is & company.

In Kansas City komen op 5 december 2015 duizenden moslims op straat. De U.S. Council of Muslim Organizations veroordeelt IS en de aanslagen. De Organisation of Islamic Cooperation (OIC) doet hetzelfde. Duizenden andere moslims volgen.

Het nieuws bleef wereldwijd stil op woensdag 9 december 2015. Nochtans trokken die dag duizenden moslims door de straten van Londen. Opnieuw om te protesteren tegen IS. Duizenden mensen droegen twee borden met zich mee, met daarop de simpele boodschappen: “No to terrorism” en “No to ISIS”.

Het Executief van de Moslims van België (EMB) ‘veroordeelt op 22 april 2016 met klem en zonder voorbehoud de aanslagen. Twee dagen later organiseren vijf moslimjongeren een grootste Antwerpse steunbetuiging. Ze zijn verontwaardigd door de aanslagen: “Dit zijn geen aanslagen op de westerse normen en waarden, dit zijn aanslagen op de hele menselijke waardigheid”.

En waar blijven wij?

Ik hoor politici enkel meedoen aan het opbod om vuur met vuur te bestrijden. Ik hoorde nog niet één politieker oproepen om samen te protesteren tegen IS. Een dag tegen IS en het terrorisme, hier in België: “Waarom zouden we dat niet kunnen organiseren?” Misschien omdat diegenen die graag een ganse gemeenschap veroordelen, en daar garen bij spinnen, dat liever niet zien?

Of nog beter, een Europese, of werelddag, tegen IS en het terrorisme.

Al wat er nodig is, dat is dat één bekend iemand zijn of haar nek uitsteekt. Misschien iets voor Theo Francken, om hier het voortouw te nemen? Of Jan Jambon misschien? Al is het BDW die de PR verzorgt deze dagen. Dat ze kiezen maar N-VA kan in deze daadwerkelijk iets veranderen, als ze vijf minuten politieke moed zouden tonen. Het maakt mij eigenlijk geen fluit uit maar wie gaat er eens iets anders doen dan stoere taal spreken en verder opdelen?

Ik vrees dat de moslimgemeenschap nog honderden statements zal mogen maken, dat wij op zulke momenten bewust doof zullen blijven en eerder zullen inzetten op verdelen in plaats van verbinden.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!