© 2016 – C.H.I.P.S. StampMedia – Fatima-Zahra Naimi

Brussel Centraal in alle kleuren voor BlackLivesMatter

Brussel Centraal was even in Amerikaanse sferen tijdens Brussels goes VIRAL for BLACKLIVESMATTER. Zo’n 250 tot 300 Belgen, maar ook Fransen en Britten, die begaan zijn met wat er zich in Amerika afspeelt, stroomden toe op het plein voor Brussel Centraal. Je waande je even in Baton Rouge of Minnesota.

woensdag 27 juli 2016 12:20
Spread the love

Onder begeleiding van Chains van Usher begon de bijeenkomst, onder toezicht van politie en ingehuurde stewards, maar alles verliep uiteindelijk rustig. De betogers brachten creatieve slogans, shirts, banners met teksten als “don’t shoot” (‘niet schieten), “white silence is violence” (‘blanke stilte is geweld’) met zich mee.

Allen betoogden in de geest van de Blacklives Matter beweging. Allen wilden niet zomaar meer toekijken of slechts op Facebook hun mening ventileren. Het was tijd om hun stem te laten horen, zo leek het.

“Ik was geschokt toen ik de moord op Alton Sterling zag. Het maakte me kwaad, kwaad op mezelf om mijn reactie. Ik zag dat mensen in Londen op straat kwamen onder de noemer van  Blacklives Matter, dus toen besloot ik met vrienden om in Brussel ook iets te doen”, aldus organisator Kritikos Mwansa.

Melancholie

“De samenwerking met politie en burgermeester verliep vlot, zo zijn we via Facebook viraal kunnen gaan”, licht mede-organisator Nuriya (21) toe. Aanvankelijk verwachtte ze niet veel mensen, hoewel meer dan duizend mensen via Facebook hadden laten weten dat ze kwamen. Toch zijn de organisatoren blij met het aantal mensen die er waren en de energie die ze met zich mee brachten.

Toen de namen van slachtoffers van politiegeweld werden voorgelezen, overviel een melancholische stilte het plein. Hoofden schudden vol ongeloof. De stilte werd opgevuld met “Black Lives Matter” geroep, vervolgens liet Kendrick Lamars Alright de hoofden weer omhoog gaan.

Terwijl iedereen meezong met Kendrick Lamar vertelt één van de sprekers hoe mooi het was om vanop het imgeproviseerde podium te kijken naar iedereen: “Iedereen staat hier voor rechtvaardigheid, ongeacht kleur, leeftijd of religie. Zij die hier staan, staan hier tegen onrechtvaardigheid”. De mensenmassa vervolledigt zijn zinnen met “Black Lives Matter”, een geroep dat tussendoor uit de groep vertrekt.

“All lives matter”

Maar waarom wordt in Brussel geprotesteerd voor wat er in Amerika, Brazilië en Australië gebeurt? Volgens één van de opschriften van één van de betogers, krijgen in alle gemeenschappen donkere mensen het meeste verduren. “Dat maakt een gemeenschappelijke stem over de hele wereld noodzakelijk”, aldus Durotimi.

Durotimi (28) en Hannah (26) vinden bovendien dat de Black-Lives-Matterbeweging zich moet globaliseren. “Ook in Brazilië is de situatie erger gesteld wat betreft racisme en geweld bij politie tegen mensen met een donkere huidskleur. Evenementen zoals in Brussel zijn hier misschien een teken van (dat de beweging globaal moet worden, red.).”

“In België bepaalt jouw huidskleur nog altijd de ervaringen met politieagenten en maatschappelijke instellingen, meestal in een negatieve zin,”, constateert Durotimi nog.

Dezelfde boodschap klinkt bij studenten Annie, Ellie, Danika en Antonia uit Canada en Engeland. “Iedere stem die we hier kunnen verzamelen, is een meerwaarde. We moeten groeien naar een internationale gemeenschap, want ‘all lives matter’ (‘alle levens doen ertoe’), dus ook Blacklives.”

Het evenement is ook een speciaal moment voor Micah J. Israel. Zijn broer werd vier maanden geleden, doodgeschoten door de politie in Sacramento. Voor hem was dit een moment van troost en hoop. Zijn verhaal werd met het nodige respect gehoord, maar zijn boodschap was velen niet ontgaan: “gevangenissen in de Verenigde Staten zijn privébedrijven die winst maken, dus ze moeten zo vol mogelijk zitten. We lopen omdat we bang zijn van de politie. De politie schiet omdat ze bang zijn voor ons.”

Hoop en eenheid

De protestanten, hun borden en banners weerspiegelen maar één ding volgens studente Ellie: “Shit, has got to change (‘er moet iets veranderen’)”. De eenheid tussen de driehonderd protestanten werd snel duidelijk. Ze deelden dezelfde boodschap.

Sinds het incident waar Trayvon Martin stierf, is de situatie in Amerika wat betreft politiegeweld ook bij ons weer groot nieuws. “Het is opmerkelijk dat er vandaag geen grote media aanwezig zijn in hun eigen achtertuin”, vertelt Jacob, één van de demonstranten. Hij komt uit Amerika en studeert in Brussel en vond het verbazend dat er geen nationale of lokale media zijn.

Volgens Nuriya heeft het te maken hebben met de gebeurtenissen in Nice en Turkijë. “Maar zouden die grote mediaspelers er wel hebben gestaan, mocht er geen ander groot nieuws zijn om over te berichten.

Solidariteit bleek een sterk werkwoord tijdens de demonstratie aan het Brusselse Centraal station. Alle deelnemers namen ook een gevoel van eenheid mee naar huis. Voor sommigen leek hun hoop in de mensheid weer voor een stuk hersteld. Want als we Kendrick Lamar mogen geloven, ‘we gonna be alright’!

© 2016 – C.H.I.P.S. StampMedia – Mohamed Barrie; foto’s: Fatima-Zahra Naimi

take down
the paywall
steun ons nu!