(marc thiele)

Alcohol veroorzaakt minstens zeven soorten kanker

Alcohol veroorzaakt niet alleen leverkanker, het ligt aan de basis van nog minstens zes andere kankers, zegt een nieuwe studie.

maandag 25 juli 2016 11:08
Spread the love

Volgens Jennie Connor, epidemioloog aan de Universiteit van Otago (Nieuw-Zeeland), is er een rechtstreekse link tussen het drinken van alcohol en minstens zeven soorten kanker: mond- en keelkanker, strottenhoofdkanker, slokdarmkanker, leverkanker, dikkedarmkanker, darmkanker en borstkanker.

In 2012 was alcoholconsumptie zo rechtstreeks verantwoordelijk voor een half miljoen kankerdoden, bijna 6 procent van het totale aantal kankerdoden wereldwijd, schrijft Connor in de vakpublicatie Addiction.

Connor nam de rapporten van belangrijke instanties voor kankeronderzoek van de laatste tien jaar onder de loep, onder meer die van het Wereldkankeronderzoeksfonds, het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek en de Wereldgezondheidsorganisatie.

Rechtstreeks verband

“Het gaat om meer dan een statistisch verband tussen alcohol en kanker dat door iets anders zou kunnen worden uitgelegd”, zegt Connor. “Er zijn voldoende stevige bewijzen dat drinken rechtstreeks tot kanker leidt”, stelt ze.

En niet alleen wie zwaar drinkt, loopt risico. Ook wie weinig drinkt, loopt gevaar. Er is geen veilige grens, zegt ze. Wie zwaar drinkt, verhoogt het risico op kanker wel. En wie alcohol en tabak combineert, loopt nog meer risico.

Het precieze biologische verband tussen alcohol en kanker is niet duidelijk. Een hypothese is dat alcohol DNA beschadigt. “Zelfs zonder dat we de biologische mechanismen kennen, ondersteunt het epidemiologische bewijs de conclusie dat alcohol kanker veroorzaakt in keelholte, strottenhoofd, slokdarm, lever, dikke darm, rectum en borst.” Onderzoek wijst ook steeds meer in de richting van huid-, prostaat- en pancreaskanker.

Bron: New review concludes that evidence for alcohol causing cancer is strong

De volledige studie ‘Alcohol consumption as a cause of cancer’ kan online geraadpleegd worden.

take down
the paywall
steun ons nu!