Ho Chi Minh City in Vietnam (Diego Delso CC)

Ontwikkelingslanden koploper in groene financiering

Landen zoals Bangladesh, Jordanië en Kenia lopen voorop als het gaat om groene financiering die essentieel is voor duurzame ontwikkeling. Dat constateert de VN-Milieuorganisatie (UNEP) in hun rapport.

woensdag 20 juli 2016 11:11
Spread the love

Het rapport Green Finance and Non-G20 Developing Countries analyseert de vooruitgang in dertien landen in Afrika, Azië, Centraal-Amerika en het Midden-Oosten.

“Verschillende ontwikkelingslanden laten sterk leiderschap zien als het gaat om groene financiering”, zegt Erik Solheim, directeur van UNEP. “Daar zijn we heel blij mee, omdat particulier kapitaal een belangrijke bijdrage levert aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen en de klimaatverplichtingen.”

In Kenia bijvoorbeeld is de snelle groei van mobiel bankieren een basis geworden voor het stimuleren van hernieuwbare energie. Verschillende bedrijven bieden zonnepanelen aan particulieren aan, die mobiel betalen om de panelen en de batterij elke dag te kunnen gebruiken. Op deze manier bouwen zij kredietwaardigheid op, zodat ze aanvullende leningen kunnen krijgen.

De Centrale Bank van Jordanië heeft een nationale strategie gelanceerd om kleine en middelgrote bedrijven en vrouwen toegang te geven tot krediet, en in Bangladesh stimuleert de Centrale Bank duurzame financiering in de financiële sector via verplichte milieu-effectrapportages.

Fintech

“Om jaarlijks 5.000 tot 7.000 miljard dollar te reserveren voor de implementatie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen moet het financiële systeem specifiek financiën mobiliseren voor duurzame ontwikkelingsprioriteiten”, zegt Solheim. “Duurzaamheid moet meegewogen worden in de financiële besluitvorming.”

Het rapport laat zien hoe sommige ontwikkelingslanden op dit gebied een leidende rol spelen. De onderzochte landen zijn uitgekozen op basis van hun innovatieve benadering. Ze werken met nieuwe financieringsmodellen, geïnspireerd door de ontwikkelingen op het gebied van fintech (het gebruik van technologie om financiële dienstverlening efficiënter te maken).

Ook Marokko, de Filipijnen, Centraal-Amerika en Vietnam worden genoemd in het rapport. De Marokkaanse Centrale Bank zet de eerste stappen op het gebied van groene financiering en vergadert met banken over een strategie voor financiële hervormingen.

Op de Filipijnen wordt gewerkt aan een publiek-private rampenverzekering en een verplichte verzekering voor huiseigenaren en kleine en middelgrote bedrijven. In Centraal-Amerika is een programma voor Ecobanking ontwikkeld, bedoeld om de concurrentiekracht van de Latijns-Amerikaanse financiële sector te vergroten via beter milieumanagement en innovatieve financiële producten.

De Staatsbank van Vietnam en de Vietnamese Bankiersassociatie werken aan richtlijnen voor risicomanagement op sociaal en milieugebied.

Trend

Groene financiering is volgens Nuru Mugambi, communicatiedirecteur bij de Kenyan Bankers Association, een snel groeiende trend. “Maar de ontwikkelingen moeten op elkaar afgestemd worden. Het moet verder gaan dan het leiderschap van een paar voortrekkers. Er moet coördinatie plaatsvinden via regionale handelsblokken.”

Bron: Developing Countries Show World Way Forward on Green Finance

take down
the paywall
steun ons nu!