Van geweld in vluchtelingenkampen naar de opkomst van Islamofobie. De Syrische homogemeenschap heeft te maken met meerdere uitdagingen (IPS)

Jong, gay én Syrische vluchteling in Duitsland

Omar verblijft al langer dan drie jaar als Syrische vluchteling in Duitsland. Op het eerste gezicht lijkt hij een zorgeloze jongeman, intelligent en knap. Maar schijn bedriegt. De trauma's als gevolg van oorlog, ontheemding en isolement hangen als een schaduw over zijn leven.

dinsdag 19 juli 2016 13:08
Spread the love

Nadat zijn beste vriend in 2013 bij het Syrische conflict om het leven was gekomen, sloeg Omar op de vlucht. Hij telde meer dan 15.000 euro neer voor een vals Noors paspoort, maar werd tegengehouden in de luchthaven van Hannover.

Volgens de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR) zijn mensen als Omar ‘persons of concern’ vanwege hun jonge leeftijd. Hun lijdensweg is onvoldoende gedocumenteerd. In het geval van Omar komt er nog eens bij dat hij zichzelf als gay bestempelt.

Geaardheid verbergen

Hoewel hij al langer dan drie jaar in Duitsland leeft, herbeleeft hij naar eigen zeggen iedere dag van zijn leven nog de oorlog en het bloedvergieten waar hij in Syrië getuige van was. Veel van zijn angst gaat ook terug naar de tijd die hij in een vluchtelingenkamp heeft doorgebracht, bij zijn aankomst in Duitsland. “In dat kamp voelde ik me gevangen en opgesloten als een verslagen leeuw. Iedere avond sloten alle deuren om negen uur.”

Het viel hem ook zwaar om zijn geaardheid te verbergen. “Ik kon niet langer mezelf zijn bij ‘mijn’ mensen.” Mannen die openlijk voor hun homoseksualiteit uitkwamen in het kamp, hadden af te rekenen met vernedering en geweld door andere vluchtelingen.

Het is een lot dat Omar niemand toewenst. Daarom is hij blij dat er in de voorbije maanden kampen zijn bijgekomen die zich toespitsen op vluchtelingen die zichzelf als LHBT (Lesbisch, Homo, Biseksueel of Transgender) beschouwen.

Drugshandel

Na de periode in het kamp verhuisde hij naar een door de Duitse overheid betaalde woonplaats in Berlijn, maar het bleek allesbehalve de “Europese droom” waarover hij in Syrië had gefantaseerd. Hij was nu vrij om zijn leven te leiden, maar gaf zich al snel over aan drugs en ontucht.

“In het eerste jaar begon ik drugs te dealen, om geld naar mijn familie thuis te kunnen sturen. Ik was één van de vele Syriërs die in deze val zijn getrapt, omdat we ons depressief en wanhopig voelden.”

Op legale wijze had hij nooit genoeg kunnen verdienen om een goed leven te leiden, de universiteit van zijn zus te betalen en zijn ouders te onderhouden.

Volgens een studie van de UNHCR over ontheemde jongeren, is de meerderheid van de jonge vluchtelingen verplicht om de rol van kostwinner voor hun familie op te nemen. De gemeenschap die thuis is achtergebleven, rekent op hen. Dat zet ontheemde mannen als Omar aan om zich met illegale handel of misdaad bezig te houden.

Na drugshandel ging Omar als escort aan de slag in de lokale seksindustrie. Zijn familie zou die keuze nooit gerespecteerd hebben, maar “in deze tijden kun je niet stilstaan bij liefde of respect”, meent hij. Aan vrienden en familie vertelde Omar dat hij modellenwerk deed.

Islamofobie

Op zoek naar ware liefde, werd hij ook met toenemende islamofobie in Duitsland geconfronteerd. Op Grindr, de populaire dating app binnen de homogemeenschap, ontving Omar dagelijks boodschappen als “Ga terug naar huis, we willen geen IS in ons land” en “je bent een moslimterrorist.”

Terwijl hij eerst vooral zijn geaardheid voor zich hield, vindt Omar het nu belangrijker om zijn geloof en nationaliteit te verbergen. “Toen ik pas arriveerde, waren de Duitsers hulpvaardig en sympathiek. Nu protesteren ze op straat, omdat ze geloven dat we allemaal extremisten zijn.””

Intussen zijn de donkere wereld van seks en drugs verleden tijd voor hem. Omar kijkt met vertrouwen naar de toekomst. Hij wil personal trainer worden, en spreekt al vloeiend Duits.

Terugkeren

Voor Syrië ziet hij het niet meteen goed komen. “Het is dezelfde situatie als in Irak. Religieuze intolerantie leidt tot conflict, zelfs in een seculiere staat. Niemand vergeeft en vergeet, het is een vicieuze cirkel.”

Toch wil Omar op een dag terugkeren naar zijn geboorteland. Maar net als de meerderheid van de Syrische homogemeenschap, heeft hij geen haast om terug te gaan naar een samenleving die hem en de zijnen nooit heeft aanvaard.

In dat opzicht biedt Europa wel een schuilplaats, stabiliteit en de eerste mogelijkheid voor LHBT’ers om zichzelf te zijn en hun seksualiteit te beleven.

Bron: Displaced Youth: Selling Souls to Sex and Drugs

take down
the paywall
steun ons nu!