(Number 10)

Nieuwe Britse milieuminister ijvert voor vossenjacht

Niet alleen de aanstelling van Boris Johnson als nieuwe Britse minister van Buitenlandse Zaken doet stof opwaaien. Ook de keuze voor Andrea Leadsom als nieuwe minister van Leefmilieu is opmerkelijk, want ze sprak zich al uit voor de vossenjacht en tegen bepaalde klimaatmaatregelen.

maandag 18 juli 2016 14:54
Spread the love

Leadsom oogst vooral kritiek omdat ze deze maand nog een pleidooi hield tegen het verbod op de vossenjacht. “Ik zou absoluut een stemming houden om het verbod op te heffen”, zei ze tijdens haar campagne. “Het is absoluut op geen enkele manier bewezen dat het in het belang van het dierenwelzijn heeft gewerkt.”

In 2011 steunde ze het plan van de toenmalige overheid om de Britse bossen te verkopen. Nadat ze minister van Energie werd in 2015, was de eerste vraag aan haar ambtenaren of de klimaatverandering wel echt was.

Een analyse van haar stemgedrag als parlementslid en standpunten als minister toont bovendien aan dat ze meestal stemde tegen belangrijke maatregelen om de klimaatverandering tegen te gaan. Zo stemde ze zowel in 2012 als in 2016 tegen ambitieuze klimaatdoelstellingen. Ze is een fervent tegenstander van windmolens op land en schafte als minister van Energie subsidies voor zonne-energie af.

Verantwoordelijkheid

Toch heeft ze sindsdien herhaaldelijk benadrukt dat ze overtuigd is van de noodzaak om de Britse energievoorziening klimaatvriendelijker te maken, ook buiten de EU. “Het is een essentiële verantwoordelijkheid tegenover onze kinderen en kleinkinderen, omdat het de enige manier is om de bedreiging van de klimaatverandering tegen te gaan”, zei ze eerder deze maand tijdens haar korte campagne voor het voorzitterschap van de Conservatieven.

Leadsom wordt niet enkel minister voor Leefmilieu, maar ook voor Landbouw. Ze krijgt er de moeilijke taak om een nieuw systeem van subsidies op te zetten voor boeren, nu de Europese subsidieregeling wegvalt.

take down
the paywall
steun ons nu!