In Kameroense gevangenis sterven tot acht mensen per maand

In Kameroense gevangenis sterven tot acht mensen per maand

De strijd tegen Boko Haram brengt de mensenrechten in Kameroen sterk in de verdrukking, zegt Amnesty International. In de beruchte gevangenis van Maroua sterven zes tot acht mensen per maand aan de slechte leefomstandigheden.

donderdag 14 juli 2016 16:59
Spread the love

Meer dan duizend mensen worden, meestal na willekeurige arrestaties, vastgehouden in hallucinante omstandigheden, zegt Amnesty in het rapport ‘Right cause, wrong means’. Tientallen gevangenen stierven al door ziekte, ondervoeding of foltering.

Enkele weken voor de lancering van het Amnesty-rapport kwamen bij een zelfmoordaanslag door Boko Haram nog elf mensen om. Dit jaar maakte de terreur in totaal al 480 dodelijke burgerslachtoffers. Naar schatting de helft van de 46 zelfmoordaanslagen werd gepleegd door kinderen.

Verkeerde middelen

“Kameroen wil terecht zijn bevolking beschermen tegen de gruwel van Boko Haram, maar het zet helaas de verkeerde middelen in die opnieuw de gewone burgers treffen: willekeurige arrestaties, foltering en gedwongen verdwijningen,” zegt Alioune Tine, Amnesty’s directeur voor West- en Centraal-Afrika.

In totaal zijn meer dan duizend mensen beschuldigd van steun aan de terreurbeweging. Ze worden vastgehouden in aparte, overbevolkte gevangenissen. Het is er vuil en er heerst ondervoeding. In de gevangenis van Maroua zitten 1.500 gevangenen in gebouwen die voor amper 350 personen gebouwd zijn. De omstandigheden kosten er elke maand zes tot acht gevangenen het leven.

Bewijzen

Arrestaties worden vaak uitgevoerd op basis van gebrekkige informatie of arbitraire criteria, zegt Amnesty. Soms worden zelfs hele groepen opgepakt, waardoor de druk op de gevangenissen sterk toeneemt.

“Honderden mensen werden gearresteerd zonder gefundeerde aanwijzingen dat ze een misdaad pleegden en elke week sterven er mensen in overbevolkte gevangenissen”, zegt Tine. “Het is hoog tijd dat de Kameroense overheid in actie schiet en haar belofte nakomt om mensenrechten te respecteren in haar strijd tegen Boko Haram.”

Er is ook sprake van foltering. Amnesty documenteerde 29 gevallen van foltering tussen november 2014 en oktober 2015. In zes gevallen leidde de foltering zelfs tot de dood. De overlevende vertellen hoe ze aanhoudend werden geslagen met stokken, zwepen en machetes, soms tot ze bewusteloos vielen.

Bron: Kameroen: meer dan 1000 mensen verdacht van steun aan Boko Haram worden vastgehouden in afschuwelijke omstandigheden

take down
the paywall
steun ons nu!