Opinie -

Reggae Geel: ‘ We zetten Sizzla bewust op de affiche’

Voor de komst van Sizzla zijn we met hem de dialoog aangegaan over onze intolerantie tegenover onverdraagzaamheid en hebben we (op zijn initiatief zelfs) contractueel vastgelegd dat hij op ons festival zijn extrem(istisch)e uitlatingen achterwege zal laten.

maandag 11 juli 2016 09:30
Spread the love

Reggae Geel promoot sinds haar ontstaan, bijna 40 jaar geleden, verdraagzaamheid en solidariteit. Het festival is laagdrempelig en toegankelijk maar wil ook jong en avontuurlijk blijven. Naast het artistieke is het sociale steeds een prioriteit. Dit houdt naast de werking met het verenigingsleven ook een engagement in tegen haat en vijandigheid.

Reggae Geel weegt in de programmering zorgvuldig af wat populair is en wat kwalitatief hoogstaand is, wat traditioneel is en wat vernieuwend is. De organisatie brengt Jamaica voor een weekeinde naar de Europese context en heeft hierin aandacht voor alle realiteiten zowel daar als hier. Reggae Geel gaat hiervoor in dialoog met artiesten én met democratische belangenvertegenwoordigers.

In dit perspectief heeft Reggae Geel bewust gekozen om Sizzla op de affiche te zetten van de editie 2016. Sizzla (Miguel Collins) is niet alleen één van de kwalitatief meest hoogstaande, energieke en gewilde artiesten van afgelopen jaren maar ook één van de meest controversiële, zeker op het gebied van intolerantie tegenover homoseksualiteit.

Met de komst van Sizzla naar Reggae Geel 2016, doen we niet alleen zijn fans een groot plezier maar zetten we ook een act neer die een absoluut grote plek heeft in de hedendaagse Jamaicaanse reggaemuziekscene.

Voor de komst van Sizzla zijn we met hem de dialoog aangegaan over onze intolerantie tegenover onverdraagzaamheid en hebben we (op zijn initiatief zelfs) contractueel vastgelegd dat hij op ons festival zijn extrem(istisch)e uitlatingen achterwege zal laten.

Hierover zijn we ook in dialoog gegaan met çavaria, collega- programmatoren en medewerkers. Ons standpunt is en blijft dat iedereen in een democratische samenleving als de onze, de kans verdient om te tonen dat hij of zij kan evolueren, nuanceren en contextualiseren. Evolutie kan voor ons alleen als je in dialoog gaat met mekaar, met artiesten, met publiek. Nuances kunnen voor ons alleen maar als je niet oproept tot blinde censuur. Contextualiseren brengt ons ertoe het belang van alle radicale geloofsovertuigingen in de homohaat te onderlijnen en die te bestrijden.

We hopen dan ook dat we, na de komst van Sizzla, met Reggae Geel 2016 weer samen een stap gezet hebben naar een meer solidaire en verdraagzamere samenleving!

take down
the paywall
steun ons nu!