Emmanuel Chidi Namdi en zijn Chimiary. Emmanuel werd het slachtoffer van racistisch geweld in Europa (Facebook)

Gevlucht voor Boko Haram – vermoord door extreemrechtse voetbalfans in Italië

Niet alleen de VS heeft te maken met geweld tegen zwarten, ook Europa blijft niet gespaard van dergelijke feiten. Dinsdag 5 juli werd de Nigeriaanse vluchteling Emmanuel Chidi Namdi het slachtoffer van dodelijk racistisch geweld. Het Europees netwerk tegen racisme (ENAR) veroordeelt deze daden en wil dan ook de aandacht vestigen op het stijgende gewelddadig racisme, xenofobie en Afrofobie in de EU.

vrijdag 8 juli 2016 10:46
Spread the love

Het Europese netwerk tegen racisme (ENAR – European Network Against Racism) veroordeelt de moord op Emmanuel Chidi Namdi. Deze 36-jarige man vluchtte uit Nigeria voor de dreiging van Boko Haram. Sinds september 2015 zaten Emmanuel en zijn vrouw in Fermo, in Italië.

Op dinsdag 5 juli wandelde hij samen met zijn vrouw door het stadje Fermo. Een groep extreemrechtse ‘ultras’ van de lokale voetbalclub beledigde zijn vrouw Chimiary door haar een ‘Afrikaanse aap’ te noemen. Toen Emmanuel hierop reageerde, werd hij aangevallen met een verkeersbord. Emmanuel overleed de dag nadien aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. Niemand van de omstaanders deed iets om hem te helpen.

Racisme, xenofobie en Afrofobie in de EU

Het ENAR wil aandacht vestigen op het onvermogen van de EU en de nationale overheden om de opkomst van gewelddadig racisme, xenofobie en Afrofobie in de EU aan te pakken.

De moord op Emmanuel Chidi Namdi is geen geïsoleerd incident. Elke dag zijn een groot aantal mensen slachtoffer van racistisch geweld en haat in Europa, klinkt het. Het afbeelden van migranten en zwarte mensen als een bedreiging en de angst die gezaaid wordt in het publieke en politieke debat, dragen volgens het ENAR bij aan het racisme in de EU.

In het rapport Afrophobia in Europe concludeert het ENAR dat het anti-immigrante politiek discours ertoe leidt dat zwarte migranten, vluchtelingen, asielzoekers, maar ook zwarte Europeanen het slachtoffer zijn van gewelddadige haatmisdaden en discriminatie.

De Europese principes en waarden en de fundamentele rechten gelden ook voor zwarte mensen, voor vluchtelingen en migranten. Het ENAR gebruikt de hashtag #BlackLivesMatter om aandacht te vragen voor deze problematiek en vraagt dan ook aan de EU en de EU-lidstaten om hier iets aan te doen.

Het ENAR is een anti-racistisch netwerk en pleit voor raciale gelijkheid en solidariteit in heel Europa. Het netwerk vergemakkelijkt ook de samenwerking tussen Europese anti-racistische actoren in het middenveld.

Bron: Racist murder in Italy is a wake-up call for a European #BlackLivesMatter

take down
the paywall
steun ons nu!