Zelfmoord bombardementen op heilige plaatsen, maakt IS een fout?

Zelfmoord bombardementen op heilige plaatsen, maakt IS een fout?

dinsdag 5 juli 2016 03:56
Spread the love
De vraag wie IS, ISIS of hoe je het ook wilt noemen, precies is en wat de groep eigenlijk wil is al niet meer belangrijk, na vandaag! Op de vraag of IS de Islamitische wereld vertegenwoordigt hebben ze vandaag zelf een eensluidend antwoord gegeven.

De Islam kent een maand die voor de meeste Moslems veel betekend. De Ramadan is niet zomaar een naam voor een maand, het is een heilige periode. Moslems over de hele wereld eten en drinken niet overdag. Het is een periode van reflectie, van herziening en van het weer samenbrengen. Oude openstaande rekeningen moeten eigenlijk voor het begin van de Ramadan betaald worden. De vastenperiode wordt ook aangegrepen om onenigheid binnen families bij te leggen, om weer gezamenlijk aan de vasten te kunnen deelnemen.

De periode van 28 of 29 dagen en nachten is wat moeilijker voor niet-moslems die in Moslim landen leven. Eten en drinken op straat, dat kun je beter niet doen. Ook het verkeer wordt een beetje ingewikkelder, doordat de chauffeurs honger en vooral dorst hebben. Maar bij zonsondergang wordt het heel gezellig, ook op straat. Het is heel gewoon om voorbijgangers uit te nodigen om deel te nemen aan het dagelijkse breken van de vasten.

Het einde van de vastenmaand, de Ramadan, wordt bepaald door de nieuwe maan. En die nieuwe maan is vandaag voor het eerst weer zichtbaar. Het is dus feest, Eid El Fit’tr. Letterlijk beteken het Ontbijt-Feest.

En juist vandaag heeft IS een aantal zelfmoord aanslagen gepleegd, onder andere in een van de meest heilige steden van de Islam, La Medina. Natuurlijk hoef je geen Moslim te zijn om te begrijpen dat een aanval op een centrale plaats van een geloof, een aanval is op het geloof zelf.

Een bom explodeerde buiten de Moskee in Medina en er zijn zeker vier veiligheidsofficieren overleden, en vijf gewond geraakt. Ook bekend als Al Mashid an Nabawi, de Moskee van De Profeet is het de tweede moskee ooit gebouwd, nog tijdens het leven van de Profeet Mohammed en met zijn hulp. Hij heeft in een huis naast de Moskee gewoond.

Ook in de havenstad Djedda en in Qautif, een stad in het gebied van de Shia minderheid in het voornamelijk door Sunni Moslems bewoonde Saudi Arabië, zijn aanslagen gepleegd door middel van auto bommen en zelfmoordcommando’s.

De bom in Djedda kwam tot ontploffing net buiten het Consulaat van de Verenigde Staten aldaar, terwijl de bom in Quatif ook buiten een moskee tot ontploffing is gebracht. Beide moskeeën waren natuurlijk vol met mensen die de laatste nacht van de Ramadan vierden, het begin van het Ontbijt feest, of het Suikerfeest.

Een ding is wel zeker; ISIS, IS of hoe je de groep ook wilt noemen vertegenwoordigt niet de Islam. Een geloofsgemeenschap die haar eigen heilige plaatsen probeert te beschadigen of te vernietigen, dat lijkt bijna onmogelijk. Hoewel er nog geen claim is van ISIS, heeft deze organisatie al eerder aanslagen gepleegd op Shia doelen in Saoedi Arabië.

IS zal geen hoge ogen gooien met een aanslag op een heilige plaats, op een moment als dit. Maar heeft IS een misrekening gemaakt, een fout? Het is natuurlijk de bedoeling terreur te zaaien, de mensen schik aan te jagen. En dat doel wordt met dergelijke bombardementen wel bereikt. De Ramadan is bij uitstek een maand van vrede, van samenzijn en samen leven, en vooral van vrede. Als IS er in slaagt de Arabieren zo veel angst aan te jagen dat ze gaan vergeten wat de centrale bedoeling van hun geloof is, namelijk vrede, dan slaagt IS in haar opzet. Terreur!

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!