Het belangrijkste bedrijf van Holindustrie Schweighofer in Roemenië (Environmental Investigation Agency)

Oostenrijks FSC-hout illegaal gekapt in oerbossen

Het Oostenrijkse bedrijf Holzindustrie Schweighofer is veroordeeld voor illegale houtkap in oerbossen in Roemenië, de laatste overgebleven woonplaats van beren en wolven in Europa.

dinsdag 5 juli 2016 10:37
Spread the love

Undercover werk van de Britse tak van de internationale natuurorganisatie Environmental Investigation Agency (EIA) heeft aangetoond dat je als consument er niet vanuit mag gaan dat je op beide oren kan slapen als je hout aankoopt dat FSC (Forest Stewardship Council) gecertificeerd is.

Tot 23 juni 2016 werd het FSC-duurzaamheidslabel op hout geplaatst dat op illegale wijze verkregen werd in de Karpaten, nationale parken en andere beschermde gebieden in Roemenië. Deze bossen zijn bij de enige overgebleven plekken waar nog beren, wolven en lynxen in Europa voorkomen.

Corruptie

Op 23 juni schorste de FSC zijn certificering van het hout afkomstig van het Oostenrijkse bedrijf Holzindustrie Schweighofer. De beslissing volgde nadat EIA acht maanden geleden het rapport Stealing the Last Forest publiceerde, waarin gesteld wordt dat er sterke banden zouden zijn tussen het Oostenrijkse bedrijf en illegale houtkap en corruptie in Roemenië.

FSC heeft aangekondigd dat het ook de samenwerking met Quality Austria opschort, het auditbedrijf dat de activiteiten van Schweighofer had moeten controleren. Beide schorsingen zijn tijdelijk, tot onderzoek in september 2016 meer duidelijk moet geven.

Illegaal gekaptGekapt bos in Roemenië (Environmental Investigation Agency)

Ook in Roemenië loopt een strafonderzoek tegen Schweighofer nadat de autoriteiten er 100.000 kubieke meter illegaal gekapt hout hebben aangetroffen in een van zijn drie Roemeense vestigingen.

Het World Wildlife Fund (WWF) in Oostenrijk heeft ook een klacht ingediend voor het niet naleven van de Europese afspraken rond houtkap.

Corey Brinkema, de voorzitter van FSC in de VS, zegt dat “FSC berust op verschillende niveaus van controle om de integriteit van het systeem te bewaken.” Hij looft het werk van EIA voor de “waardevolle rol die ze als waakhond hebben gespeeld.”

Tsjernobyl

Sinds de lopende onderzoeken in Roemenië heeft Schweighofer de activiteiten deels verlegd naar buurland Oekraïne, een land met geen al te beste reputatie als het op houtkap- en handel aankomt.

In een recent rapport dat zich tot aankopers in Japan richt, waarschuwt de EIA dat “Japanners best uitkijken en de papieren die de herkomst van hun hout bewijzen extra moeten controleren, zeker in het licht van de recente mediaberichten over illegale houtkap in de verboden zones rond Tsjernobyl”, de site waar de grootste nucleaire ramp ooit zich afspeelde.

Bron: Illegal Logging Threatens Europe’s Bears and Wolves

take down
the paywall
steun ons nu!