AIDS-campagne in Kaapstad in 2007 (WorldBank)

Zuid-Afrika voert strijd tegen aids op via medicatie

Zuid-Afrika, het land met het grootste aantal hiv-besmettingen ter wereld, voert de strijd tegen aids op. Veel meer mensen moeten antiretrovirale medicatie krijgen.

maandag 4 juli 2016 15:30
Spread the love

Zuid-Afrika telt naar schatting 6,6 miljoen mensen met hiv, de besmetting die uiteindelijk aids kan veroorzaken. Dit is achttien procent van het wereldwijde aantal besmettingen en het hoogste aantal besmettingen voor één enkel land.

Minder gezonde mensen besmetten

Van deze patiënten neemt de helft antiretrovirale medicatie (ARV) of ook wel aidsremmers genoemd. Het gezondheidssysteem van het land wordt hierdoor behoorlijk onder druk gezet. Toch wil de overheid nog meer mensen bereiken, in de hoop zo het aantal hiv-besmettingen beter onder controle te krijgen.

De redenering achter de geplande campagne is dat mensen die hun medicatie correct innemen, het virus kunnen onderdrukken waardoor ze zelden nog gezonde mensen besmetten.

Vaak blijkt dat mensen zich zelfs niet bewust zijn van het feit dat ze besmet zijn met hiv. Vorig jaar kwamen er 330.000 nieuwe besmettingen bij, de meeste in de groep vrouwen van jonger dan 25 jaar uit de provincie KwaZoeloe-Natal.

Computermodellen

Computermodellen hebben berekend dat 73 procent van de hiv-patiënten ARV moet innemen om de jaarlijkse groei van het aantal hiv-positieven te stoppen en vanaf 2020 te doen afnemen. De overheid heeft samen met het hiv/aidsprogramma van de Verenigde Naties 2020 vooropgezet als het streefdoel om het aantal besmettingen opnieuw te doen dalen.

De tweejaarlijkse Internationale Aidsconferentie vindt plaats van 18 tot 22 juli in Durban in Zuid-Afrika. Tijdens deze conferentie is de aidsepidemie in Zuid-Afrika een halt toeroepen een van de centrale thema’s.

take down
the paywall
steun ons nu!