Kinderarmoede blijft stijgen. In Antwerpen groeit nu al 27 procent jonge kinderen op in kansarmoede

In 2015 groeit 12 procent van de zeer jonge kinderen in Vlaanderen op in kansarmoede. Dat is een stijging met 0,6 procent. De armoede concentreert zich in de grote steden waar 1 op 4 kinderen arm zijn. Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) staat er bij en kijkt er naar.

donderdag 30 juni 2016 16:30
Spread the love

De cijfers komen uit de kindrapporten van Kind & Gezin en slaan op het jaar 2015. In Vlaanderen groeit 12 procent van de kinderen van jongeren dan twee jaar op in kansarmoede. Kind & Gezin meet die kansarmoede aan de hand van zes criteria: het maandinkomen van het gezin, de opleiding van de ouders, het stimulatieniveau van de kinderen, de arbeidssituatie van de ouders, de huisvesting en de gezondheid. Kansarmoede betekent dat een gezin zwak scoort op minstens drie criteria.

In Antwerpen groeit 27,1 procent van de heel jonge kinderen op in kansarmoede. Dat is 0,7 procent meer dan een jaar eerder. In vijf jaar tijd steeg de kansarmoede met 4,4 procent.

“Kansarmoede is ontegensprekelijk sterker aanwezig in de steden maar kan tegelijk niet losgekoppeld worden van de origine van de moeder”, schrijft Kind & Gezin. 64 procent van de kinderen die opgroeien in kansarmoede heeft een moeder die bij haar geboorte niet de Belgische nationaliteit had.

Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) probeert de kinderarmoede te bestrijden met de zogenaamde 1 euromaaltijden. Maar eerder deze maand raakte bekend dat die maaltijden, één van de speerpunten van haar armoedebeleid, nauwelijks 1 op de 1.700 arme kinderen bereiken.

“Ondertussen heeft deze regering de prijs van de kinderopvang voor de meeste, ook kwetsbare gezinnen, verdrievoudigd en de toegang ertoe bemoeilijkt, heeft ze de energiefactuur fors verhoogd met onder meer de befaamde Turteltaks en heeft ze de waterfactuur opgetrokken. Bij al die beslissingen is er geen ernstige armoedetoets gebeurd”, reageert Vlaams parlementslid Bart Van Malderen (SP.A).

take down
the paywall
steun ons nu!