Klokkenluiders LuxLeaks veroordeeld tot gevangenisstraffen met uitstel

Twee klokkenluiders van het LuxLeaks-schandaal zijn veroordeeld tot een boete en celstraffen met uitstel. Het gaat om ex-werknemers van PriceWaterhouseCoopers die er van verdacht worden documenten gelekt te hebben. De LuxLeaks toonde hoe multinationals als Apple, Ikea en Pepsi miljarden aan belastingen ontweken via ingewikkelde fiscale constructies.

woensdag 29 juni 2016 16:22
Spread the love

Antoine Deltour en Raphaël Halet, die allebei gewerkt hebben voor PriceWaterhouseCoopers (PwC) stonden terecht in Luxemburg nadat hun voormalige werkgever hen had aangeklaagd wegens diefstal van bedrijfsgeheimen. De Franse journalist Edouard Perrin was de derde beklaagde. Hij maakte als eerste een reportage over de fiscale constructies.

Perrin werd uiteindelijk vrijgesproken. Maar Deltour en Halet kregen een veroordeling aan de broek van respectievelijk 12 en 9 maanden cel met uitstel en 1500 en 1000 euro boete.

Deltour en Halet werden er van beschuldigd dat ze 30.000 documenten doorspeelden aan journalisten. Hun verdediging luidde dat ze dat deden in het algemeen belang.

De advocaat van Halet liet al weten dat ze in beroep gaan tegen de veroordeling. Volgens hem wil Luxemburg met dit proces toekomstige klokkenluiders afschrikken en sjoemelende bedrijven een hart onder de riem steken.

Verschillende politici hebben in het verleden de twee veroordeelden geprezen omdat ze de geheime belastingdeals tussen multinationals en de toenmalige regering van Jean-Claude Juncker aan het licht brachten. Juncker is nu voorzitter van de Europese Commissie.

Bij het begin van het proces in april had Antoine Deltour laten weten dat hij geen spijt heeft van zijn daad. “Ik handelde als burger”, zei hij toen.

In de buurt van de rechtbank kregen de beklaagden de steun van actievoerders. Die hadden vlak voor de uitspraak een feestje georganiseerd voor hun vrijspraak. Een vrijspraak die er dus niet gekomen is.

In april keurde het Europees parlement een richtlijn goed die bedrijven nog meer armslag geeft om hun geheimen te beschermen en het leven van klokkenluiders zuur te maken.

take down
the paywall
steun ons nu!