‘Kris Peeters maakt werken op de luchthaven binnenkort helemaal onleefbaar’

Op de luchthaven van Zaventem vrezen de werknemers dat door de wet-Peeters werken straks helemaal een hel wordt. “We kampen nu al met hyperflexibliteit, verplicht deeltijdswerken en heel veel uitzendwerk. De wet-Peeters maakt dat alleen maar erger”, klinkt het.

donderdag 23 juni 2016 13:10
Spread the love

‘Peeters buiten’, de slogan die geroepen wordt vanachter het spandoek laat er geen twijfel over bestaan. De werknemers van de luchthaven zien de nieuwe wet van de minister van Werk niet zitten.

“Nu al is er ontzettend veel flexibiliteit op de luchthaven. Het verschil is dat de vakbonden daar nu nog over kunnen overleggen en eventueel ook iets in retour kunnen vragen. Met de wet-Peeters wordt dat verleden tijd”, zegt Pol Buekenhout van de christelijke vakbond ACV.

“Bij Aviapartner heeft de helft van de arbeiders een interimcontract. Bij de bedienden werkt driekwart deeltijds. Niet omdat ze daar zelf voor kiezen maar omdat dat de werkgever beter uitkomt”, zegt vakbondsafgevaardigde Jorn Hanssens. “In de winter zijn er veel minder vluchten, maar ook tijdens de dag zijn er golfbewegingen. Met die kleinere contracten kan de werkgever de inzet van werknemers beter afstemmen op de drukte.”

Volgens Hanssens zal de wet-Peeters dat nog erger maken. “Wie nu overwerkt, krijgt vanaf het achtste uur een toeslag van 50 procent. Als met de wet-Peeters iedereen tot 45 uur per week mag werken vervalt die toeslag”, zegt Hanssens.

Evenwicht?

De regering beweert dat de wet een evenwicht zoekt tussen de wensen van werkgevers en werknemers. “Ik geloof er niets van dat wij zelf gaan mogen kiezen wanneer we meer of minder werken. Denk je dat een uitzendkracht die aast op een vast contract zomaar nee kan zeggen tegen nog meer flexibiliteit?”

Hanssens vreest dat de sociale onrust alleen maar zal toenemen. “Staken is altijd een bewijs dat het overleg mislukt is. Als het werk nog onhoudbaarder wordt en er nog minder ruimte is voor overleg, dreigt er nog meer onrust.”

“Nu al hebben mensen veel last van schouder- en rugklachten”, zegt een vrouw die bij G4S werkt. “Wij moeten tot 8 uur per dag rechtstaan en wel duizend keer per dag door de knieën gaan.”

Bij G4S begint de eerste shift om halfdrie ‘s nachts, de laatste rond 7u ‘s avonds. Op de 25ste van elke maand krijgen de werknemers hun maandplanning te horen. “Als we een uitnodiging krijgen voor een familiefeestje moeten we altijd wachten tot de 25ste voor we onze aanwezigheid kunnen bevestigen. Peeters wil dat deeltijdse werknemers pas 24u op voorhand hun planning kennen. Dan wordt het helemaal onmogelijk om werk en gezin op elkaar af te stemmen.”

take down
the paywall
steun ons nu!