Zakken dollars in een klooster, onverwachte hulp voor Argentijns president Macri?
Tom Dieusart

Zakken dollars in een klooster, onverwachte hulp voor Argentijns president Macri?

Jose López mocht dinsdag 21 juni voor het gerecht gaan uitleggen waarom hij een week eerder in het holst van de nacht, zakken met daarin ongeveer 9 miljoen dollar, over een muurtje van een klooster aan het gooien was en daarna zelf het klooster van Fatima binnenklom.

woensdag 22 juni 2016 16:19
Spread the love

Het verhaal van López die na een telefoontje van een buurman naar de politie werd opgepakt, is op zich al hallucinant genoeg, maar het werd nog straffer toen bekend werd wie deze mijnheer was: Niemand minder dan de Minister van Infrastructuur onder de vorige presidente Cristina Kirchner.

López, die op de fatale nacht ook een Sig Sauer 22 millimeter oorlogswapen bij zijn had, verklaarde zich bij monde van zijn advocate paranoïde en wilde geen verklaringen afleggen, voor zover dit nog nodig was. De feiten spraken boekdelen.

De politie liet alvast al zijn landgoederen en villa’s doorzoeken op zoek naar bewijzen van illegale verrijking, meer dan waarschijnlijk het gevolg van zijn positie als minister van Openbare Werken, een sector die bekend stond als een nest van corruptie onder Cristina Kirchner.

Wat was het motief van López? Hij voelde het te warm onder zijn voeten worden, nadat een de arrestatie van een andere nauwe medewerker van het Kirchner-regime, Lázaro Báez, gepaard ging met grootscheepse mediagenieke huiszoekingen. Bij Báez duurden die huiszoekingen ongeveerd twee maanden, want de voormalige bankbediende die zich als financiële stroman van voormalige president Nestor Kirchner had opgewerkt, had niet minder dan 150 landgoederen en 1387 autos. López dacht ongetwijfeld dat hij de volgende zou zijn en in plaats van het geld te verbranden, kwam er niets beter in hem op dan een express donatie voor het Goede Doel.

Het zijn magisch-realistische toestanden in Argentinië dat toch graag doorgaat voor het “meest Europese land” van Zuid-Amerika, maar waar het politieke theater alle verbeelding tart.

De arrestatie van López is vooreerst een zware klap voor de Peronisten – waar de Kichner’s de linkervleugel bezetten – die zich graag een progressief en sociaal imago aanmeten. De huidige peronistische voorzitter, Daniel Scioli, wil zich graag van López distanciëren als betrof het een geïsoleerd geval, maar het is erg onwaarschijnlijk dat een Scioli, voormalige vice van Nestor Kirchner, de opvolger van Cristina én buurman van López in het stadje Tigre, niet wist hoe José López zijn spaarcentjes bij elkaar kreeg. Dat schema word ondertussen breeduit in de pers uitgesmeerd: Bij openbare werken werden er tot 50% te veel betaald om contracten in de wacht te slepen en dat geld vond dan zijn weg terug naar de betrokken hoge ambtenaren.

Wie nu ook onder vuur ligt is de Justitie, want de beschuldigingen over dit corruptieschema, zijn al minstens tien jaar oud, maar onder de Kirchners belandden deze dossiers onder het stof.

Daar kwam verandering in met de verkiezing van de liberaal en conservatieve Mauricio Macri eind 2015. Voor Macri zijn de bewijzen tegen de corrupte Kirchner-ambtenaren, een welkom geschenk. De laatste maanden zijn er immers duizenden Argentijnen ontslagen uit de Openbare Sector, heeft men de subsidies teruggedraaid en zijn zowat alle prijzen gestegen. Velen kwamen op straat.

Het discours van Macri, dat hij verplicht is om te saneren omdat de Kirchners in 12 jaar het land hebben gepluimd, wordt nu blijkbaar door de feiten gestaafd. Maar dat de Justitie nu goed zou funcioneren en onafhankelijk zou zijn van de uitvoerende macht, lijkt dan weer minder geloofwaardig.

Vorige week, midden in de commotie over de kloosterdollars, werd Macri zelf toevallig vrijgesproken in een lastige zaak die hem al jaren achtervolgde: Namelijk het illegaal afluisteren van telefoons toen hij zelf nog burgemeester van Buenos Aires was. Ook geen koorknaap, de huidige president van Argentinië.

Hij was ook een van de figuranten in de zgn. Panamá Papers met niet gedeclareerde rekeningen ter waarde van 9 miljoen dollar. Alleen werden ze niet over een kloostermuur gegooid maar verluisd via off-shore bedrijven. Een andere modus operandi, maar evenzeer Non sanctum

http://www.buenosairesherald.com/article/216577/police-find-alleged-vault-at-monastery-where-l%C3%B3pez-was-caught

http://www.lanacion.com.ar/1911001-video-asi-hallaron-las-bovedas-en-el-monasterio-donde-jose-lopez-intento-ocultar-mas-de-us-8-millones

http://www.clarin.com/politica/Farina-Echegaray-Jaime-Schiavi-Baratta_0_1598840276.html

http://www.pagina12.com.ar/diario/elpais/1-302267-2016-06-21.html

take down
the paywall
steun ons nu!