Waarom overspoelt de hashtag #Oaxaca de walls van mijn Mexicaanse vrienden?

Het lijkt alsof de Mexicanen een gewelddadig volk zijn. We horen hier enkel over Mexico als het over geweld gaat, al dan niet gerelateerd met drugs. En wat vooral opvallend is: de stormen gaan altijd terug liggen, en de regering doet gewoon voort. Afgelopen zondag is weer zo een voorbeeld van één van de vele ontplofte etterende wonden. Duizenden leerkrachten protesteerden tegen de onderwijshervormingen in de stad Oaxaca. De politie trad hardhandig op. Er vielen acht doden en meer dan honderd gewonden.

woensdag 22 juni 2016 00:27
Spread the love

Herinner je je het geval van de 43 studenten in Ayotzinapa? Ondanks het feit dat het slechte onderzoek en gebrek aan antwoorden internationaal aan de kaak werd gesteld, blijven hun families zonder bewijzen achter. Eén van de vele voorbeelden van een regering die keiharde repressie tegen eigen volk niet schuwt.

Voorbije zondag is opnieuw een voorbeeld van één van de vele ontplofte etterende wonden die México rijk is, en die niet zullen genezen zolang de huidige centrumrechtse corrupte regering aan de macht blijft. Want waarom kozen er zondag 19 juni duizenden leerkrachten voor wegblokkades als hun ultieme middel van verzet in #Oaxaca?

Reforma de educación – Onderwijshervorming

De onderwijshervorming die president Peña Nieto doorvoerde op 26 februari 2013 maakte deel uit van zijn 5 presidentiële doelen die hij in zijn eerste speech als President van Mexico formuleerde (in december 2012). Dit terwijl er massaal protest was omwille van zijn -volgens velen- gekochte presidentschap.

Om deze hervorming door te voeren, liet hij de grondwet aanpassen en ontwierp een nationaal evaluatiesysteem voor leerkrachten. Hij zou hiermee het onderwijs en de vakbonden aanpakken.

Het verzet liet niet lang op zich wachten en is vanaf het begin geleid door de onderwijs vakbond CNTE (la Coordinadora Nacional de Trabajadores de la Educacio?n y Organizaciones Democra?ticas). Het CNTE is gesticht in 1979 door leerkrachten in de armere, meer zuidelijke staten van México, als alternatief voor de mainstream vakbond. Het CNTE heeft meer dan 100.000 leden. 

Verzet

De leerkrachten uitten hun ongenoegen aanvankelijk via betogingen en het opzetten van kampen in Mexico City. Er zijn ook heel wat vruchteloze pogingen geweest tot overleg met de regering, waarbij alternatieven geformuleerd werden door de vakbond. 

De onderwijshervormingen zijn opgelegd van bovenaf, zonder enig overleg met de onderwijssector. De hervormingen misten volgens de leerkrachten voeling met de educatieve realiteit van het land. Mexico is 64 keer groter dan België.

De hervormingen omvatten onder andere een centraal evaluatiesysteem. Men is (terecht) bang dat de regering dit centraal evaluatiesysteem, dat geen rekening houdt met het verschil tussen de vele staten in México, wil gebruiken om af te rekenen met leerkrachten die niet in de pas lopen van het huidige neoliberale beleid.

Nochixtlán

Op 12 juni besliste het CNTE en zijn sympathisanten het over een iets radicalere boeg te gooien: ze namen 18 strategische punten in rond de stad Oaxaca (in de staat Oaxaca) en organiseerden wegblokkades. Op die manier hoopte men meer gehoor te krijgen. 

Het werd pas internationaal nieuws nadat de federale politie op zondag 19 juni massaal en met heel veel machtsvertoon één van de grotere blokkades in Nochixtlán  in Oaxaca, op een gewelddadige manier ‘ontruimde’.

De regering beweert nadien dat de politie niet gewapend was en enkel werd gestuurd om de veiligheid van de gemeenschap te waarborgen. Kort na het begin van de ontruiming, circuleerden echter al foto’s van agenten die met scherp schoten, vergezeld door traangas. De laatste cijfers spreken van minstens 8 doden (vooral jonge leerkrachten) en meer dan 100 gewonden, waarvan zeker 40 met schotwonden.

Ontkenning geweld

Ondanks deze harde cijfers en zelfs videomateriaal dat circuleert, ontkende zowel de federale als lokale regering dat de politie zwaar geweld heeft gebruikt. Men zou naar eigen zeggen enkel aanwezig zijn geweest om de rust te herstellen. De schoten zouden van ‘onbekende individuen’ uit de massa zijn.

Na verschillende persconferenties en foto’s werd maandag 20 juni in de loop van de dag dan toch toegegeven ‘dat er wel degelijk enkele politieagenten gewapend waren’. De nationale mensenrechtencommissie CNDH stuurde op zondag middernacht nog een persbericht de wereld in waarin ze de dialoog vooropstelden en meer personeel richting Nochixtlán stuurden. 

Wat volgt?

Ondertussen dienden al enkele lokale politici hun ontslag in. Het protest begint ook Mexicanen in het buitenland te bereiken, die wél op straat kunnen zonder onmiddellijk repressief behandeld te worden (cfr. Berlijn).

Op woensdag 22 juni is er een eerste formeel overleg gepland tussen Binnenlandse Zaken (Secretaría de Gobernación) en het CNTE. Opmerkelijk is de verklaring van Nuño, secretaris van Publiek Onderwijs, dat het overleg helemaal niet over de hervormingen of over onderwijs zal gaan, maar dat het een politiek overleg is met als doel de vrede in Oaxaca te herstellen.

Wordt dit de zoveelste etterende wonde van México die ze kan toevoegen aan haar lange lijst? Of is het CNTE sterk genoeg om met haar verzet door te breken?

Bronnen:

http://aristeguinoticias.com

http://www.proceso.com.mx/

http://internacional.elpais.com/

http://aristeguinoticias.com/

http://elenemigocomun.net

Foto’s Nochixtlan

#Oaxaca

take down
the paywall
steun ons nu!