Kinderen uit landelijke gebieden, arme stadswijken en machteloze gezinnen zijn ideale doelwitten van mensenhandelaars in India en andere landen (Neeta Lal/IPS)

In 2016 leven 18 miljoen Indiërs nog als slaven

Meer dan 18 miljoen Indiërs verrichten een of andere vorm van dwangarbeid. Vooral meisjes en vrouwen zijn het slachtoffer van mensenhandel. Een nieuwe wet zou meer bescherming moeten bieden tegen de feitelijke slavernij waarin miljoenen Indiërs in 2016 leven, meer dan in eender welk ander land ter wereld.

dinsdag 21 juni 2016 12:15
Spread the love

De zeventienjarige Sunita Pal ligt in het ziekenhuis Ram Manohar Lohia in New Delhi. Haar gezicht is omzwachteld, enkel een blauw oog en gezwollen lippen zijn zichtbaar. Van op haar bed vertelt ze haar verhaal aan een lokale televisiezender. Dit gaat over werkgevers die haar elke dag met een stok sloegen en dreigden om haar te vermoorden als ze iemand over haar ellende zou vertellen.

“Ik werkte van ‘s ochtends vroeg tot middernacht. Zo moest ik koken, poetsen, voor de kinderen zorgen en de benen van mijn werkgevers masseren. In ruil kreeg ik slechts twee maaltijden per dag en werd ik niet eens betaald voor de zes maanden die ik in het huis werkte. Toen ik aangaf dat ik wou vertrekken, kreeg ik slaag”, getuigt ze.

Gelukkig werd Sunita bevrijd, maar India telt nog miljoenen meisjes die vanuit de extreme armoede in afgelegen dorpen naar grote steden werden gesmokkeld. Daar werden ze verkocht als huismeid aan uitzendbureau’s, of erger, aan bordelen.

Slavernij-index

De mensenrechtenorganisatie Walk Free Foundation publiceert jaarlijks haar World Slavery Index. Daarin staat India op de eerste plaats, met 18 miljoen mensen die dwangarbeid verrichten, gedwongen worden om te bedelen, om zich te prostitueren of als kindsoldaat te dienen. Het gaat om 1,4 procent van de totale Indiase bevolking.

Het verhandelen van minderjarige meisjes in India steeg in het jaar 2014 met 65 procent, volgens de Indische overheidsdienst National Crime Records Bureau (NCRB). Meisjes en vrouwen zijn het voornaamste doelwit van immorele mensenhandel in India. Deze groep mensen is goed voor 76 procent van alle gevallen van mensenhandel wereldwijd over de periode van tien jaar sinds 2005, volgens het NCRB.

Het verkopen en kopen van meisjes voor prostitutie, hen importeren uit het buitenland, zijn de meest voorkomende gevallen van mensenhandel in India, zeggen experts. De seksuele uitbuiting van vrouwen en kinderen voor commerciële doeleinden neemt verschillende vormen aan, van prostitutie tot sekstoerisme en pornografie.

In 2015 bracht het , een andere Indische overheidsdienst een internationale zaak aan het licht waarbij zo’n achtduizend Indiase vrouwen naar Dubai waren gesmokkeld. Een ander geval dat veel aandacht kreeg, betrof een man die vijfduizend kinderen uit de arme deelstaat Jharkhand (in het centrale oosten van India aan de grens met Bangladesh) had weggehaald.

Uit de armste deelstaten

Even verontrustend is de vaststelling dat duizenden kinderen vermist worden in bepaalde achtergestelde gebieden van het land. Tussen 2011 en 2013 waren meer dan 10.500 kinderen als vermist opgegeven in Chhattisgarh, één van de armste deelstaten in India (ten westen van Jharkand). Ze werden gesmokkeld naar de steden voor huishoudelijk werk of andere kinderarbeid.

In totaal worden er jaarlijks naar schatting 135.000 kinderen verhandeld in India

Experts wijzen naar de exponentieel toenemende vraag naar huispersoneel in Indiase steden als drijfveer achter de handel. De Internationale Arbeidsorganisatie schreef in zijn rapport Domestic Workers Across The World van 2013 dat India tussen de 2,5 en 90 miljoen huishoudwerksters telt. Deze mensen hebben geen enkele wettelijk erkenning of bescherming.

Deze lacune zou met een gepland nationaal beleid aangepakt kunnen worden. De idee is om werksters de voordelen van vaste werkuren met wekelijkse rust, betaald verlof (ook bij ziekte) en een minimumloon te geven. “Zolang deze mensen niet in een wettelijk kader werken, blijven ze gemakkelijke doelwitten voor uitbuiting”, verklaart Kirit Patel, mensenrechtenadvocaat in New Delhi.

Kinderuitbuiting

Ondanks een groeiende bewustwording steeg het aantal geregistreerde gevallen van mensensmokkel met 38,3 procent in vijf jaar tijd, van 2848 in 2009 tot 3940 in 2013, meldt het NCRB. Mensenhandel is natuurlijk geen uitsluitend Indiaas fenomeen. Het gaat om de derde grootste bron van inkomsten voor de georganiseerde misdaad, na wapen- en drugssmokkel. Volgens het VN-bureau voor Drugs en Misdaad UNODC worden er ieder jaar duizenden kinderen vermist in Zuid-Azië.

Om de kwestie van deze hedendaagse slavernij aan te pakken, organiseerde de Zuid-Aziatische Associatie voor Regionale Samenwerking op 11 mei 2016 een conferentie over kinderbescherming in New Delhi. Ministers van India, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, Nepal, Afghanistan en de Maldiven beslisten daar om samen te strijden tegen kinderuitbuiting, ervaringen uit te wisselen en standaarden in te voeren om elke vorm van seksueel misbruik, uitbuiting en handel aan te pakken.

Misdrijf of kans?

Voor Rishi Kant, een van de belangrijkste Indiase activisten tegen mensenhandel, moet deze kwestie voorrang krijgen. “Voor de arme Indiase deelstaten blijft voedselvoorziening en huisvesting veel belangrijker dan achter mensensmokkelaars aanzitten. Bovendien zien velen de mensenhandel niet als een misdrijf, maar als een kans voor verarmde kinderen om naar de steden te migreren.”

De overheid lanceert wel initiatieven, maar de belangrijkste maatregel tegen mensensmokkel blijft volgens experts een strenge wetgeving en hard optreden. Het eerste wetsvoorstel om het probleem in India aan te pakken, pleit voor harde actie tegen uitzendbureaus die kinderen op weg naar dwangarbeid en prostitutie zetten.

Ook de praktijk om hormonenspuiten oxytocine toe te dienen aan gesmokkelde meisjes om hen sneller seksueel rijp te maken en in de prostitutie drijven, zou strafbaar worden met 10 jaar gevangenisstraf en een boete van ongeveer 1300 euro. Strengere bestraffing van andere vormen van dwangarbeid – zoals georganiseerd bedelen, gedwongen prostitutie en kinderarbeid – maken ook deel uit van het wetsvoorstel dat in het federale parlement van India werd ingediend.

Bron: Children of a Lesser God: Trafficking Soars in India

take down
the paywall
steun ons nu!