Vluchtelingen Griekenland nu in concentratiekampen

Vluchtelingen Griekenland nu in concentratiekampen

Catalaans vrijwilliger Zoë Galinsoga werkte een aantal maanden in vluchtelingenkampen in Griekenland. De relocatie van vluchtelingen van de illegale kampen naar door de overheid ingerichte kampen gebeurt volgens haar chaotisch en zonder overleg met de hulporganisaties. De situatie ter plaatse is bijzonder slecht. Dit is haar verhaal.

maandag 20 juni 2016 15:01
Spread the love

Mijn naam is Zoë Galinsoga. Ik schrijf u vanuit de concentratiekampen in het noorden van Griekenland. Wij zijn verhuisd van het voormalige EKO-kamp1 naar nieuwe kampen, die worden bestuurd door gewapende militairen in de buurt van Thessaloniki. Wij hebben net de installatie voltooid van onze faciliteiten in de SK-markt in Kalochori2. Wij zijn ook onze installatie in een van de kampen van Sindos aan het voorbereiden. Wij zijn een van de weinige organisaties die nog toestemming hebben om in deze nieuwe concentratiekampen te werken, dankzij de inzet van onze coördinatoren.Ontruiming van het EKO-kamp (Zoë Galinsoga)

De situatie is zeer ernstig. Het vraagt heel wat ornagisatie om hier binnen te geraken Wij zijn met slechts vier vrijwilligers voor een kamp van 800 mensen, waarvan het grootste deel kinderen zijn. Zeven soldaten zitten hier aan een pikniktafel in de schaduw van een luifel, terwijl de vluchtelingen opeengepakt zitten in de enkele voor hen overblijvende centimeters schaduw van het hoofdgebouw..

Op 13 juni 2016 werd het EKO-kamp in de vroege ochtend ontmanteld zodner dat ook maar één van de betrokken hulporganisaties op de hoogte was. Alle gezinnen, ongeveer 2500 mensen, kregen één uur om te evacueren uit hun tijdelijke woonsten van de voorbije drie maanden, zonder enige verwittiging. Ze werden daarop naar een industriezone vervoerd waar geen kraantjeswater beschikbaar is. Toen ze daar aankwamen begonnen de gezinnen onze vele boodschappen te verzenden… ze waren in paniek. Nog diezelfde nacht kwam een georganiseerde groep Griekse neo-nazi’s betogen aan de poorten van het kamp, waarbij ze iedereen wakker maakten door te roepen en stenen te gooien.Kinderen wachten urenlang (Zoë Galinsoga)

Het kamp waar ik werd aangesteld heeft geen schaduw buiten de luifel van het gebouw waarde tenten opgeslagen liggen. Overdag zitten de vluchtelingen er opeengepakt op ekaar in de enkele centimeters schaduw van de kampplaats. Vandaag had en vrouw een hartaanval in haar tent. Er was geen dokter om haar te verzorgen. 

We liggen hier in een gebied vo verlaten industriezones. Er is geen toegang tot internet, elektriciteit of vers voedsel. Er is geen enkele riolering aanwezig, waardoor uitwerpselen en urine zich opstapelen op de grond. Net voor weg gingen kwam een oudere vrouw onze tent binnen. Toen zij me zag, begon ze te wenen, ook al kennen wij elkaar niet. Al wat ik kon doen was haar troosten en haar schouders masseren.

Vele vrouwen komen naar onze tent om te wenen. Na het beëindigen van mijn dagtaak ging ik op de weg in een bocht even zitten om op adem te komen en een klein meisje kwam naast me zitten Ze was haaraelf aan het verminken met een breinaald.

Dit zijn ernstige signalen van nood. Help ons a.u.b.

1   Een niet erkend vluchtelingenkamp op de site van een tankstation van het merk EKO op de baan van Thessaloniki naar de grens met Macedonië.

2   Kalochori is een stadswijk in het westen van Thessaloniki. Sindos ligt iets verder op ongeveer vijf kilometer van het centrum van de stad.

take down
the paywall
steun ons nu!