Waarom er sociale onrust blijft op Zaventem sinds de aanslagen

Een spontane staking bij bagageafhandelaar Swissport op Brussels Airport stuurt het vluchtschema in de war. De staking komt er twee dagen na een verzoeningsvergadering tussen werkgevers en vakbonden bij de afhandelaars. “De werkgevers misbruiken de aanslagen van 22 maart om te knippen in het personeel”, klonk het woensdag bij de vakbonden.

vrijdag 17 juni 2016 09:25
Spread the love

Sinds de aanslagen van 22 maart blijft het onrustig op de luchthaven van Zaventem. De werknemers – die zelf zwaar getroffen werden – plooiden zich in de nasleep van de aanslagen dubbel. Zij verkasten naar andere luchthavens om daar het personeel te versterken met lange reistijden naar en van het werk tot gevolg. Bij Aviapartner was er enkele weken geleden nog een actie omdat de terugbetaling van die extra kosten niet correct gebeurde.

Op 10 juni deden de vakbonden een nieuwe stakingsaanzegging. “Dit naar aanleiding van de aanhoudende onderbezettingen, het gebrekkig of tekort aan materieel, de psychosociale belasting, het niet naleven van afspraken en akkoorden door werkgevers”, klinkt het.

Op een verzoeningsvergadering werd woensdag beslist dat er in elk bedrijf gesprekken zouden worden opgestart om het personeel te versterken. In de meeste bedrijven waren die gesprekken al begonnen na de stakingsaanzegging. “Enkel Swissport bleef halstarrig weigeren”, klonk het woensdag nog bij ACV-Transcom.

De vakbond is streng voor Swissport. “Swissport waar onderbezetting schering en inslag is, door de werkdruk swingen de arbeidsongevallen de pan uit. Materiaal zoals een pushback (die lage vrachtwagens waarmee vliegtuigen getrokken worden, redactie) die al weken olieverlies heeft en niet wordt gemaakt, waar men met prognoses werkt van kort na de aanslagen terwijl de realiteit op Brussels Airport al helemaal anders is en activiteit zich al grotendeels heeft hersteld”, zegt ACV-Transcom.

Donderdag zaten de vakbonden opnieuw samen met de directie van Swissport. Volgens Kurt Callaert leverde dat niet veel op. “Een belachelijk voorstel: een vijftal nieuwe voltijdsen en 30 vakantiejobs. Zwaar onvoldoende. Men misbruikt de aanslagen van 22 maart. Alle tijdelijke contracten werden toen stopgezet en het personeelsbestand veranderde niet”, zegt Callaert aan Belga.

take down
the paywall
steun ons nu!