Ook meest afgelegen station meet nu 400 ppm CO2

Het laatste meetstation op aarde, helemaal op de Zuidpool, heeft nu ook de kaap van 400 deeltjes per miljoen CO2 gerond. Het is voor het eerst in vier miljoen jaar dat de concentratie er zo hoog is.

vrijdag 17 juni 2016 14:42
Spread the love

Drie jaar geleden werd de symbolische drempel van 400 ppm (deeltjes per miljoen) drempelwaarde voor het eerst overschreden op het Mauna Loa-observatorium in Hawaii. Sindsdien hebben verschillende andere stations piekwaarden boven 400 ppm gemeten, en nu gaat ook het laatste voor de bijl.

Het South Pole Observatory, in de verste uithoeken van Antarctica, heeft op 23 mei de drempel overschreden, meldt de Amerikaanse meteorologische dienst NOAA. De concentratie op de Zuidpool is in de voorbije vier miljoen jaar nooit zo hoog geweest.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil van drie jaar is te wijten aan de manier waarop CO2 zich door de atmosfeer beweegt. De meeste vervuiling ontstaat in het Noordelijk Halfrond, en het duurt een tijdje voor ze de weg naar het diepe zuiden heeft afgelegd.

“Het uiterste punt van het Zuidelijk Halfrond was de laatste plek waar CO2 de drempel nog niet had gehaald”, zegt Pieter Tans, hoofdwetenschapper van het Global Greenhouse Gas Reference Network van de NOAA. “De wereldwijde CO2-concentraties zullen in ons leven niet meer onder de 400 ppm zakken, en waarschijnlijk nog veel langer niet.”

Cyclus

Gedurende een jaar stijgt en daalt de CO2-concentratie omdat planten er meer van opnemen in de zomermaanden. Maar omdat ze dat maar kunnen doen voor een fractie van de emissies, wordt sinds 1958 elk jaar een hogere concentratie gemeten dan het jaar ervoor. In 2015 klokte de gemiddelde waarde af op 399 ppm, dus het is vrijwel zeker dat die dit jaar boven de 400 ppm zal eindigen. “De enige vraag is of de laagste maand in 2016 ook boven de 400 zal liggen”, stelt de NOAA.

Bovendien lijkt de jaarlijkse stijging te versnellen. De groei die in 2015 gemeten werd in het Mauna Loa-observatorium in Hawaï bedroeg 3,05 ppm – de hoogste sprong in 56 jaar metingen. Het was ook het vierde jaar op rij dat het verschil meer dan 2 ppm bedroeg – een nieuw record. Dit jaar wordt hoogstwaarschijnlijk het vijfde jaar op rij.

“We weten uit de vele en solide wetenschappelijke vaststellingen dat de CO2-stijging integraal wordt veroorzaakt door menselijke activiteiten”, zegt Tans. “Aangezien de uitstoot uit fossiele brandstoffen de laatste jaren een recordhoogte kende, geldt dat ook voor de CO2-concentratie. En we weten ook dat die nog duizenden jaren in de atmosfeer zal blijven.”

take down
the paywall
steun ons nu!