Een Ethiopische burger toont de foto van een tijdens betogingen door de politie vermoord familielid (Human Rights Watch)

Honderden doden door repressie politie Ethiopië

Door politiegeweld tijdens vreedzame betogingen zijn in Ethiopië sinds november 2015 meer dan vierhonderd mensen omgekomen. Dat stelt de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een onderzoeksrapport.

vrijdag 17 juni 2016 15:20
Spread the love

Tienduizenden mensen werden gearresteerd in de regio Oromia, waar de protesten plaatsvonden. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) stelt in zijn rapport Such a Brutal Crackdown’: Killings and Arrests in Response to Ethiopia’s Oromo Protests dat de Ethiopische overheid excessief dodelijk geweld gebruikt. De protesten werden uitgelokt door de plannen van de overheid om de gemeentegrenzen van de hoofdstad Addis Abeba uit te breiden.

De demonstranten vrezen dat boeren in Oromia als gevolg van de uitbreidingsplannen moeten verhuizen. Dergelijke gedwongen verhuizingen kwamen in het verleden al vaker voor volgens HRW. In januari 2016 blies de regering haar plannen af, maar toen hadden de protesten zich al uitgebreid in een reactie op het excessieve geweld.

HRW stelt van voormalige arrestanten gehoord te hebben dat ze werden gemarteld of mishandeld, soms in militaire kampen. Verschillende vrouwen verklaarden te zijn verkracht. Ondanks het hoge aantal arrestaties werden weinig demonstranten aangeklaagd voor een misdrijf. Enkele journalisten en leden van de oppositie werden wel aangeklaagd onder de draconische Ethiopische antiterrorismewet. Ook twintig studenten die in maart demonstreerden voor de Amerikaanse ambassade in Addis Abeba, werden aangeklaagd.

Sinds april 2016 is het terug relatief rustig, maar de repressie is nog steeds niet voorbij, zegt HRW. Er zitten nog steeds veel demonstranten vast en honderden mensen zijn verdwenen. Militairen patrouilleren bij universiteiten.

De mensenrechtenorganisatie pleit darom voor een steviger antwoord van de internationale gemeenschap, inclusief de VN-Mensenrechtenraad. Hoewel het Europees Parlement het geweld in Ethiopië veroordeeld heeft in een resolutie en de Amerikaanse Senaat zich over een soortgelijke resolutie buigt zijn dit volgens HRW uitzonderingen.

De regering van Ethiopië erkent dat er doden zijn gevallen, maar veel minder dan HRW suggereert. In een reactie aan de Britse nieuwszender BBC zegt minister van informatie Getachew Reda dat de veiligheidsdiensten over het algemeen “zich op een zeer professionele en verantwoordelijke manier hebben gedragen”. De doden zijn volgens de minister te wijten aan “enkele rotte appels.”

Bronnen: 

Ethiopia: Protest Crackdown Killed Hundreds

HRW-report: Such a Brutal Crackdown’: Killings and Arrests in Response to Ethiopia’s Oromo Protests

take down
the paywall
steun ons nu!