redactie

Vredesactivisten verstoren grootste wapenbeurs ter wereld in Parijs

Een vijftigtal actievoerders drong gisteren binnen op de wapenbeurs Eurosatory in Parijs en besmeurde er tanks en ander wapentuig met bloedrode verf. Eurosatory, de grootste wapenbeurs ter wereld, gaat deze week door in Parijs. Meer dan 1000 bedrijven stellen er hun wapens tentoon, ook aan repressieve regimes en landen in oorlog. Ook een twintigtal Belgische bedrijven zijn aanwezig. De wapenbeurs wordt mede georganiseerd door het Franse ministerie van Defensie.

dinsdag 14 juni 2016 17:07
Spread the love

Maandagmiddag rond 13u30, vlak voor officiële opening van de wapenbeurs door de Franse minister van defensie Le Drian, besmeurden actievoerders een Leclerc tank en een militair voertuig. Ze werden daarna met veel machtsvertoon weggevoerd door de politie. Vijftien actievoerders van het collectief Les Désobéissants., waaronder enkele Belgen, werden gearresteerd en na vier uur weer vrijgelaten. “De wapens die hier verkocht worden, zwengelen wereldwijd oorlog en conflict aan.”, zegt één van de hen. “Dit is de supermarkt des doods.”

Rode loper voor repressieve regimes

De wapenbeurs trekt zo een 50.000 bezoekers, onder wie ook vertegenwoordigers van repressieve regimes en landen in oorlog. Zo staan onder andere Qatar, Bahrein en Saoedi-Arabië op de gastenlijst.

Nochtans riep het Europees Parlement in februari de lidstaten nog op om de export naar Saoedi-Arabië zo snel mogelijk te staken vanwege haar bombardementen in Jemen.

Opmerkelijk, ook drie landen waartegen een Europees wapenembargo van kracht is, hebben een uitnodiging voor de wapenbeurs ontvangen. Het gaat om China, Myanmar en Congo.

“Dit slaat echt alles.”, zegt Bram Vranken van Vredesactie. “Landen die onder een wapenembargo staan, worden hier uitgenodigd om wapens te kopen. Neemt de Franse overheid zichzelf nog wel serieus?”

Belgische cocktailparty voor wapenhandelaars

Ook de Belgische wapenindustrie is goed vertegenwoordigd. Meer dan twintig Belgische wapenbedrijven, waaronder FN Herstal en CMI Defence, stellen hun wapentuig tentoon. Op woensdag organiseert de Belgische federatie van de wapenindustrie, BSDI, bovendien een cocktailparty voor wapenhandelaars.

Deze bedrijven zijn niet onomstreden. CMI Defence leverde geschutkoepels voor pantserwagens ter waarde van 3.2 miljard euro aan Canada, maar met eindbestemming Saoedi-Arabië.

“Recente cijfers van de Europese Unie wijzen uit dat België massaal wapens exporteert naar Saoedi-Arabië.”, zegt Vranken. “Dit is crimineel. Deze wapens worden gebruikt voor het schenden van de mensenrechten en het schenden van het internationaal humanitair recht. Dit leidt enkel tot meer instabiliteit en meer oorlog.”

take down
the paywall
steun ons nu!