Ons Gwendo is altijd al een pateeke geweest!

Ons Gwendo is altijd al een pateeke geweest!

Ik ga er vanuit dat de gedachten van Mevr. Rutten, wat het niveau betreft, kunnen worden weggezet bij deze van de zatte nonkel op familiefeestjes onder de noemer: “Ons Gwendo is altijd al een pateeke geweest!” of bij de eindejaarsconference van Geert Hoste.

vrijdag 10 juni 2016 14:46
Spread the love

Althans, dat durf ik graag te hopen want ik heb een lichtblauw vermoeden dat haar opmerkingen misschien ook wel zijn ingegeven vanuit een ongelooflijk arrogante positie van de luxueuze politica die, doordat zij zich nog slechts zelden aan de afgrond van het leven bevind, meer en meer gaat denken dat een stukje roquefort en een beschimmelde boterham niet zoveel van mekaar verschillen.

Thatcher light

Gwendolyn Rutten probeert al een hele tijd als de light versie van Margaret Thatcher door het leven te gaan. Zo bont als Old Maggie kan je het hier voorlopig nog niet maken. Dan zouden we deze laatste haar relatie met dictator Pinochet moeten goedkeuren en alhoewel sommigen in ondernemersland wel al eens durven wegdromen van een geleide dictatuur zoals ze dat zo schoon verwoorden, een dictatuur openlijk ondersteunen waar duizenden, sommigen werden levend in zee gegooid, slachtoffers waren is nog even een brug te ver. Milton Friedman, die het neoliberale masterplan implementeerde na de staatsgreep in Chili krijgt hoe dan ook veel bijval, ook van onze minister van Financiën.

Maar met een uitspraakje in de lijn van “there is no such thing as society, There are individual men and women, and there are families.”, plaatst je jezelf als politicus altijd wel weer even op de kaart, zeker in tijden dat jouw partij weinig te zeggen heeft en een blanco blad ondertekende om er alsnog bij te mogen zijn.

Een stukje Roquefort en een beschimmelde boterham verschillen in essentie niet zoveel van elkaar.

Mevr. Rutten blijft de wereld zien als een strijd tussen links (het communisme en de totale overheidscontrole) en rechts (het neoliberalisme en de totale vrije markt). Dat is pas een oubollige stelling voor wie de socialisten en de vakbonden verwijt nog in de vorige eeuw te leven. Hierin volgt ze uiteraard de uitgezette regeringslijn om de schuld van de vorige 25 jaar regeringsbeleid in de schoenen van de socialisten te schuiven, en alleen in hun schoenen voor alle duidelijkheid.

Neoliberale basics

Daar valt uiteraard wel iets over te zeggen. De socialisten hebben inderdaad inmiddels al een goeie 30 jaar achter het neoliberalisme aangelopen. Het moet gezegd, de marketingafdeling van dit neoliberaal concept heeft overuren gedraait, de afdeling van de socialisten lag op apegapen. De neoliberale basics zijn simpel, je moet er niets meer achter zoeken dan wat we je vertellen. Wie er toch iets meer achter zoekt is een socialist. Zo eenvoudig is dat.

Ook ik heb me in jongere jaren al eens laten verleiden door voormalig premier Dehaene of Verhofstadt. Het klonk allemaal zo simpel en aanneembaar. Het trickle down fenomeen waarbij, wanneer je de rijken rijker maakt, er hoe dan ook wat kruimels en vervolgens voldoende geld naar de minder bedeelden stroomt zodat uiteindelijk iedereen mee kan profiteren van hun kolossale winsten en vakmanschap.

Nu stilaan blijkt dat het toch meer vandoen heeft met een pikorde zoals onder de kippen, diegene die vanboven zit schijt op de kop van deze die eronder zit, wordt het stilaan duidelijk dat we deze traditie stilaan vaarwel moeten zeggen voor er ongelukken van komen.

Schuld van de socialisten

Mevr. Rutten, fulmineert tegen 30 jaar oud-links en speelt hier dus hetzelfde riedeltje als Bart De Wever, “het is de schuld van de socialisten”.

Zoals ik al zei, de socialisten hebben evenveel schuld door hun nalatigheid en schuldig verzuim, ze hebben de arbeiders en bedienden laten vallen en zijn meegegaan in het middenklasse verhaal. Marcel Van Dam, gewezen minister in Nederland, is een van de weinigen die dat openlijk toegeeft.

Maar dat ontheft het neoliberalisme niet van de schuld die het heeft in de oneerlijke verdeling en de regelrechte diefstallen van inkomsten die toekomen aan de samenleving. Deze diefstal en roofbouw op de zwaksten mogen we dus gerust aan beiden toekennen. De socialisten voor hun totale blindheid, de neoliberalen voor hun totale kortzichtigheid.

Deze diefstal en roofbouw op de zwaksten mogen we dus gerust aan beiden toekennen. De socialisten voor hun totale blindheid, de neoliberalen voor hun totale kortzichtigheid.

Het is evenwel merkwaardig dat Mevr. Rutten na deze uit de hand gelopen neoliberale experimenten nog steeds getuigd van een weinig ontwikkelde geest. Bovendien is goochelen met percenten handig voor wie de waarheid niet wil zien. Als u de armoedecijfers leest zoals u beleid voert, nl. de geschorste werklozen uit de statistieken halen omdat ze een leefloon krijgen dan heet dat intellectuele oneerlijkheid en wanneer u stelt dat binnen 14 jaar de extreme armoede uit de wereld zal zijn geholpen dan heet dat stompzinnigheid.

Maar beste Gwendolyn, je bent toch in beeld geweest, en dat is belangrijk voor een partij die alle windrichtingen al is uitgewaaid en stilaan de hete adem van de tegenstand begint te voelen. Schaamte voelen zit er nog niet in, daar is het nog wat vroeg voor.

take down
the paywall
steun ons nu!