Venezuela op dieet gezet
Interview -

Venezuela op dieet gezet

Vanuit Venezuela komen alarmerende berichten op ons af: 'het gaat slecht met het land. Er is voedselschaarste. De rekken in de winkels staan leeg.' Wat is er ginder gaande? Die vragen vanuit het buitenland krijgen de Venezolanen op hun bord. Twee personen, uit 'onverdachte hoek,' zoals dat heet, geven antwoorden, de Baskische ondernemer Agustín Oxtotorena, die in Caracas woont en Jacquelin Jiménez, opvoedster en lid van de Congregatie van het Heilig Hart in Venezuela.

dinsdag 7 juni 2016 11:17
Spread the loveAgustín Oxtotorena

Men kan inderdaad spreken, volgens Jacquelin Jiménez, over schaarste van een aantal basisproducten, zoals rijst, huishoudolie, tarwemeel, suiker, reinigingsproducten, sommige medicamenten, enz.

Andere basisproducten zijn volgens haar te verkrijgen aan prijzen die tot tienmaal hoger liggen dan enkele jaren geleden en dus onbetaalbaar zijn voor de gewone man in de straat. Niet de regering treft volgens haar schuld aan deze algemene schaarste,  maar wel de ‘financiële dictatuur’ die het betreurt dat de regering onderwijs, waardigheid, vaderlandsliefde, gratis gezondheidszorg en de rechten van de arbeiders bevordert voor een meerderheid van de bevolking.

Financiële dictatuur

“Die machtsgroepen, bedrijfsleiders en financiële belangengroepen zetten alle middelen in om de democratisch verkozen president Nicolás Maduro en zijn regering omver te werpen. Alle middelen zijn goed zoals het voorstel voor een volksraadpleging (voor of tegen de regering)”, zegt Jiménez.

“Het zijn deze machtsgroepen, die de mondiale economische crisis aan hun kant hebben. Daarnaast zijn er ook de fouten van de linkse regeringsleiders en de wrevel die de media door informatiemanipulatie bij de bevolking opwekt. Het zijn deze machtsgroepen die de democratisch verkozen regeringen op het Latijns-Amerikaanse continent ten val willen brengen.”

“Reeds tweemaal ondernamen de elites een machtsgreep tegen de regering. In 2002 en in 2003 probeerden ze de regering van Hugo Chávez ten val te brengen. De bevolking liet het niet toe. Maar toen waren het economisch betere tijden met solidariteit en integratie in grote delen van het continent. Vandaag echter is de situatie in Venezuela en in andere landen van het continent anders. Staatsgrepen zijn niet uitgesloten”, besluit Jiménez.

 Is er nog iets te eten?

Ook de Baskische ondernemer Agustín Oxtotorena, die in Caracas woont, werd constant aangesproken door Baskische landgenoten die zich afvroegen wat er gebeurt in Venezuela en hoe het komt dat er ‘ginder geen eten meer is’ en armoedegrenzen bereikt zijn die men kan vergelijken met die in Somalië en Ethiopië.Agustin Oxtotorena in een supermarkt in Caracas

Volgens Agustín Oxtotorena zijn luxeartikelen er massaal te verkrijgen en hij toont een reeks foto’s van grootwarenhuizen waar de rekken uitpuilen en zelfs niet moeten onderdoen voor onze supermarkten.

“Die grootwarenhuizen beschikken over eigen importmechanismen. Zij kopen hun producten rechtstreeks in en handelen met machtige privé importeurs. De munt die er aan te pas komt is de dollar. De prijzen van die luxeproducten zijn dus niet onderhevig aan staatscontrole.”

“Daarnaast houdt de staat de prijzen van de goederen die beschouwd worden als essentieel (de dagelijkse basisproducten) laag, zodat de bevolking ze kan kopen en die prijzen uitgedrukt in de bolívar, de munt van het land.”

“Zolang de prijs van de petroleum genoeg inkomsten binnenbracht, was dit systeem, in principe althans, perfect houdbaar. Maar inmiddels zakte de olieprijs gevoelig. Het probleem is dat de privé importeurs bepaalde voedselproducten duur verkopen aan de staat.  He is een vorm van grootschalige corruptie waarbij de privé importeurs zowel de prijzen van de producten systematisch hoog houden als officiële functionarissen omkopen om een oogje dicht te knijpen”, vindt Oxtotorena.

Ze weigeren te produceren

“Er worden bijvoorbeeld drie containers vol wisselstukken voor auto’s ingevoerd en gefactureerd, maar in werkelijkheid ging het om één container die driemaal langs de  corrupte douaniers passeert.  Zo zijn er al miljarden dollars door corruptie achterover geslagen. Schaarste van basisproducten is niet te ontkennen maar is bovendien een bewuste strategie van de rijke klasse, die niet gelukkig is met de huidige regering. Bedrijven gaan zo ver dat ze zelfs hun productie stilleggen tot de regering door de knieën gaat en hun toelaat de prijzen te verhogen.”

Maar er is meer vervolgt Oxtotorena: “De gebieden langs de grens van Colombia zijn overspoeld met Colombiaanse migranten, die op zoek zijn naar middelen om te overleven. En onder die weinig controleerbare ‘radar’ zijn Colombiaanse paramilitaire bendes actief. Ze zijn erop uit om politieke instabiliteit te veroorzaken in Venezuela. En profiteren van de situatie om goede zaken te doen.”

Smokkel van Venezolaanse basisproducten

“Zoals reeds gezegd, de regering koopt voeding en andere basisproducten soms duurder dan in normale omstandigheden aan. Zij gooit ze goedkoop op de markt ten behoeve van de bevolking. Maar een groot deel van die goederen worden versluisd in onderlinge afspraak tussen corrupte staatsambtenaren en Colombiaanse maffiabenden richting Colombia.”

“Volgens sommigen zou die smokkel van Venezolaanse basisproducten de Colombiaanse paramilitairen meer opbrengen dan de handel in cocaïne. Daarop besloot de regering de grens met Colombia af te sluiten. Zeer tegen de zin van de Venezolaanse rechtse oppositie.”

“De Colombiaanse smokkelaars veranderden het geweer van schouder na het sluiten van de grenzen en verkopen de gesmokkelde goederen aan de Venezolaanse bevolking met goedkeuring van de rechtse oppositie. Volgens hen zijn die smokkelaars ‘arbeiders die voor eigen rekening werken’ of ‘ondernemers’.”

 Oorlog om de regering omver te werpen

Volgens Oxtotorena bestaat Venezuela uit twee landen. Een land van een massa die onder de schaarste lijdt. En een land van een rijke klasse die zich alles kan permitteren. Whisky van 18 jaar, Franse champagne, Russische vodka, Belgische pralines, vlees, scampi’s, merkkleding, exclusieve restaurants, discotheken en spektakel, zee en jachten, golfclubs  paardensport, tennis, enzovoorts.

“De kinderen van de elite gaan naar exclusieve colleges en universiteiten. Het is deze elite die de schaarste in de hand werkt. Ze wenden alle middelen aan om de regering te doen vallen. Want ‘het enige wat voor hen telt, ook al gaat land naar de vaantjes, is de zwarten, de armen, de indianen,  kortom het vuil volk zoals ze het bestempelen van de macht verdrijven”, aldus  Oxtotorena.

take down
the paywall
steun ons nu!