Europese zeebaars (Dicentrarchus labrax) is een belangrijke vissoort voor menselijke consumptie (WikiMedia Commons)

Vissen verkiezen microplastics boven natuurlijk voedsel

Bepaalde vissoorten zoals de Europese zeebaars blijken microplastics te verkiezen boven hun natuurlijk gezond voedsel, net zoals mensen die tegen beter weten in toch vet en suikers consumeren. Nochtans zijn plastics erg nadelig voor de overlevingskansen van deze vissen, blijkt uit Zweeds onderzoek.

maandag 6 juni 2016 16:08
Spread the love

Onderzoekers van de Zweedse universiteit van Uppsala verzamelden eitjes van de Europese zeebaars (Dicentrarchus labrax) in de Oostzee1 en stelden die in het laboratorium bloot aan verschillende hoeveelheden polystyreen microplastics.

De aanwezigheid van plastics verminderde de kans dat de eitjes uitkwamen met 15 procent. De larven die wel overleefden, waren veel minder actief dan normaal. Net zoals mensen ervan houden om, tegen beter weten in, vet en suiker te consumeren, blijken de vissen dol te zijn op de gevaarlijke microplastics en net zoals bij de mens, is dat levensbedreigend voor hen.

De larven die blootgesteld werden aan de plastics, negeerden de geur van predatoren, wat hun kans om volwassen te worden dramatisch verminderde. Bovendien verkozen ze microplastics, zelfs als er ander voedsel voorhanden was. Ook plankton, hun normale voedsel, werd compleet genegeerd ten voordele van de microplastics.

“Ik herinner me dat ik in de microscoop keek en al die kleine plastic deeltjes zag in de maag van een vissenlarf”, zegt marien bioloog Oona Lönnstedt, de hoofdauteur van de studie. “Het was schrikwekkend en erg bedroevend tegelijk.”

De onderzoekers focusten op de Europese zeebaars omdat deze vissoort erg achteruitgaat sinds het midden van de jaren 1990. “We wilden nagaan of er een link was met de aanwezigheid van microplastics in de Oostzee”, zegt Lönnstedt.

Verandering van het gedrag

Deze studie verschilt van vorige studies over microplastics omdat erin wordt aangetoond dat microplastics niet enkel de fysiologie maar ook het gedrag van vissen veranderen, legt onderzoeker Lönnstedt uit. “Dat baart ons grote zorgen”.

De onderzoekers deden ook vergelijkbare tests met snoek (Esox lucius) en platvissen (meerdere soorten van de familie der Pleuronectiformes). “Ze lijken op dezelfde manier te reageren als de baars”, zegt Lönnstedt. Eerdere studies die geciteerd worden in dit nieuwe rapport, spreken over een gemiddelde aanwezigheid van 7000 tot 10.000 plasticdeeltjes per kubieke meter water voor de Zweedse kust.

1   De Oostzee of Baltische Zee is de binnenzee tussen Denemarken, Zweden, Finland en de Baltische Staten. 

take down
the paywall
steun ons nu!