Deze Keniaanse vrouw met kind wacht op behandeling voor cholera in een centrum van Artsen Zonder Grenzen in de stad Mandera (UN/fpaken)

Kenia getroffen door dubbele epidemie

Een gelijktijdige uitbraak van cholera en chikungunya heeft de hele Keniaanse noordoostelijke provincie Mandera in de ban. Interventie- en preventiemaatregelen richten zich ook op buurlanden Somalië en Ethiopië.

maandag 6 juni 2016 15:41
Spread the love

Mandera, de uitgestrekte noordoostelijke provincie van Kenia aan de grens met Somalië en Ethiopië, wordt geteisterd door een dubbele epidemie. De helft van de lokale bevolking vertoont tekenen van besmetting met het chikungunya-virus. Sinds april 2016 werden er ook 1103 gevallen van cholera gerapporteerd, 16 met dodelijke gevolgen, 3 van hen kinderen.

Schaarse gezondheidswerkers zelf ziek

Cholera is een ziekte die acute diarree veroorzaakt en al na enkele uren tot de dood kan leiden als ze niet snel wordt behandeld. Chikungunya is een virale infectie dat meestal wordt verspreid door de muskieten Aedes aegypti en Aedes albopictus. Dit zijn dezelfde muggen die ook dengue, gele koorts en zika overbrengen op de mens. Symptomen zijn onder meer hoge koorts, gewrichtspijn, huiduitslag en hoofdpijn. Er is geen vaccin of geneesmiddel tegen het chikungunya-virus.

Er worden sinds februari 2015 gevallen van cholera geregistreerd in Kenia. De recente gevallen in de provincie Mandera vergen echter speciale aandacht. De regio heeft immers slechts één gezondheidswerker per tweeduizend inwoners en de helft van de bevolking heeft geen toegang tot proper drinkbaar water. De epidemie is momenteel zo omvangrijk dat de helft van de plaatselijke gezondheidswerkers zelf ziek is door een besmetting met chikungunya.

Een op acht ziek

Bijna 80 procent van de inwoners van Mandera heeft in meerdere of mindere mate last van de epidemie, wat de al kwetsbare bevolking in deze regio nog meer onder druk zet. Ook provinciegouverneur Ali Roba werd het slachtoffer van de ziekte. Hij getuigde van “ondraaglijke pijnen in de gewrichten, die bijna een week lang aanhielden.”

De recente zware uitbraak van cholera komt wellicht doordat de schaarse gezondheidswerkers helemaal in beslag genomen waren door de chikungunya-epidemia. Daardoor kon men niet snel en efficiënt reageren op een tweede gelijktijdige epidemie.

Uitbreiding naar buurlanden

Terwijl chikungunya vooral pijnlijk maar zelden fataal is, is cholera veel vaker dodelijk. Dat is verontrustend gezien het gebrek aan proper water, communicatiemiddelen en gezondheidsinstellingen waar diagnoses kunnen worden gesteld of patiënten eventueel in isolatie kunnen worden verzorgd. Er heerst momenteel dan ook grote angst dat de epidemie zich zal uitbreiden naar andere regio’s of nabijgelegen provincies.

Op 3 juni 2016 bezochten een onderzoeksteam van het VN-Kinderen- en Onderwijsfonds (UNICEF), de VN-Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), afgevaardigden van de VN, het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen, samen met overheidsambtenaren de gelijknamige provinciehoofdstad Mandera, het epicentrum van de epidemie.

Mogelijkerwijze werd het chikungunya-virus overgebracht door besmette reizigers vanuit Somalië. Het onderzoeksteam bekeek daarom wat er grensoverschrijdend kan worden georganiseerd samen met gezondheidsinstellingen in buurlanden Somalië en Ethiopië.

“De gelijktijdige uitbraak van chikungunya en cholera vormt niet alleen een risico voor heel Kenia maar ook voor de buurlanden”, volgens arts Cleopa Mailu, die deel uitmaakte van de delegatie die Mandera bezocht.

Bron: Stepping Up the Fight to End Cholera and Chikungunya Outbreaks in Mandera County, Kenya

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!