Ewout Lauwers

Bijna één derde Belgische stedelingen loopt risico om in armoede te belanden

Maar liefst 28% van alle 20- tot 64-jarigen in ons land loopt het risico om in de armoede te belanden, zo blijkt uit een rapport van Eurostat. Hiermee moet ons land enkel Griekenland en Bulgarije laten voorgaan. Ons land kampt verder met een opvallend grotere werkloosheid in de stad dan op het platteland.

vrijdag 3 juni 2016 10:25
Spread the love

Het rapport van Eurostat leert ons dat er in heel de Europese Unie ongeveer 50 miljoen inwoners, goed voor 24 procent van haar stadspopulatie tussen 20 en 64 jaar oud, het risico lopen om in de armoede te belanden of om sociaal uitgesloten te worden. Wanneer we kijken naar België, zien we dat ons eigen land met maar liefst 28 procent een pak hoger scoort dan het gemiddelde. Deze rampzalige score maakt dat we binnen de Europese Unie enkel Griekenland en Bulgarije moeten laten voorgaan, wat ons een trieste derde plaats oplevert.

Uit het rapport van Eurostat blijkt verder dat België met een verschil van 9.1 procent van alle lidstaten ook nog eens kampt met het grootste contrast tussen de tewerkstellingsgraad in de stad (60.8%) en op het platteland (69.9%). Daarbij scoort België wat betreft tewerkstelling in de stad beduidend lager dan buurlanden Nederland (74,1%), Frankrijk (68,1%) en (75,1%) Duitsland.

Als we specifiek kijken naar de Vlaamse steden, zien we dat we vooral kampen met jongerenwerkloosheid. Uit cijfers van begin dit jaar bleek dit probleem het hoogst te zijn in Antwerpen (27,2%), hoewel er ook veel werkloze jongeren waren in Gent (25,8%), Hasselt (20,9%), Genk (25,1%) en Mechelen (22,8%). In het Brussels Gewest lag de algemene werkloosheid eind maart op 18,1 procent, terwijl de jongerenwerkloosheid daalde tot 25,2 procent.

take down
the paywall
steun ons nu!