Droogte bedreigt de oogsten in Zuidelijk Afrika (www.enca.com)

Wereld 10 graden warmer als alle fossiele reserves verbrand worden

Als alle bekende voorraden fossiele brandstoffen worden gebruikt, kan het wereldwijde klimaat tot 10 graden warmer worden. In sommige delen van de wereld, zoals de polen, stijgt de temperatuur zelfs tot 20 graden tegen 2300.

dinsdag 24 mei 2016 16:44
Spread the love

Het is al langer bekend dat, om de klimaatverandering onder de 2 graden Celsius te houden en zo catastrofale klimaatverandering te vermijden, ongeveer 80 procent van de bekende olie-, gas- en steenkoolvoorraden in de grond moeten blijven. Maar tot nog toe was niet in detail berekend wat er gebeurt als al die voorraden toch integraal verbrand worden.

Dat is precies wat wetenschapster Katarzyna Tokarska en haar collega’s van de University of Victoria in Canada wilden weten. Ze berekenden dat zo’n scenario een uitstoot met het equivalent van minstens 5.000 miljard ton CO2 zou betekenen. Een conservatieve schatting, want ze houdt geen rekening met onbekende reserves of nieuwe extractiemethoden.

Poolgebieden

Met die gegevens simuleerden ze de invloed op het klimaat aan de hand van verschillende complexe klimaatmodellen. Daaruit blijkt dat de uitputting van de reserves zou leiden tot een gemiddelde temperatuurstijging van 6,4 tot 9,5 graden Celsius. De gevolgen voor de poolgebieden zijn nog veel groter, tussen de 14,7 en 19,5 graden, blijkt uit hun onderzoek in Nature Climate Change.

Dergelijke ingrijpende klimaatverandering zou rampzalige gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid, de voedselvoorziening en de wereldeconomie. Alleen al de veranderende neerslagpatronen zouden catastrofaal zijn voor de landbouw in grote delen van de wereld.

“Onze studie toont een ernstige klimaatverandering aan als we de uitstoot niet beperken”, zegt Tokarska. Ze beschouwt de studie als een waarschuwingssignaal dat het na het klimaatakkoord in Parijs ook dringend tijd is voor echte actie.

take down
the paywall
steun ons nu!