Deze twee potvissen stierven op een Duits Noordzeestrand in januari 2016. Hun doodsoorzaak is nu bekend: plastic (trueactivist.com)

Gestrande potvissen in Noordzee zaten vol plastic

De 29 potvissen die in januari 2016 stierven op de kusten van Groot-Brittannië, Frankrijk, Nederland en Duitsland hadden door plastic verstopte magen. Dat blijkt uit de analyse van hun lijkschouwing.

vrijdag 22 april 2016 16:50
Spread the love

In januari 2016 spoelden in totaal 29 potvissen aan op stranden in Groot-Brittannië, Frankrijk, Nederland en Duitsland. Uit een lijkschouwing op 13 dieren blijkt dat hun maag vol plastic zat. Er zat onder meer een 70 centimeter lang stuk plastic van een auto in een van de magen, evenals een 13 meter lang visnet.

De doodsoorzaak van de dieren is wellicht hartfalen als gevolg van uitputting door honger. De volwassen potvissen wogen gemiddeld amper 16 ton, de helft van hun normale gewicht. Door stormen in de Atlantische Oceaan kwamen ze wellicht voedsel zoeken in de Noordzee.

De Noordzee is echter gemiddeld slechts 90 meter diep, wat voor deze dieren niet leefbaar is omdat zij hun normale voeding op veel grotere dieptes vinden. Dat zij zich desondanks in de Noordzee bevonden wijst er op dat zij door uitputting gedesoriënteerd waren geraakt en niet meer weg geraakten.

Normaal jagen potvissen op dieptes van 300 tot 800 meter, vooral op reuzeninktvissen. Soms gaan ze daarbij tot 2000 meter diep. Ze kunnen in gezonde toestand meer dan een uur onder water blijven zonder adem te halen.

Volgens Robert Habeck, milieuminister van de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein, toont de lijkschouwing van de potvissen de gevolgen van “onze op plastic georiënteerde samenleving. Dieren consumeren per ongeluk kunststof en plastic afval, waardoor ze niet alleen lijden maar in het slechtste geval ook verhongeren met een volle maag.”

Volgens een studie uit 2014 zwerven wereldwijd 5 biljoen stuks plastic in de oceanen met een gezamenlijk gewicht van meer dan 250.000 ton. De grotere plasticdelen kunnen grotere zeedieren verstikken terwijl de kleinere deeltjes, inclusief de gevaarlijke chemische stoffen die zij vaak bevatten, worden opgegeten door vissen en zo in de voedselketen en dus weer tot bij mens en dier terechtkomen.

Volgens deze onderzoekers zal de gigantische hoeveelheid plastic afval nog toenemen door de stijgende productie van wegwerpplastic. Wereldwijd wordt slechts 5 procent van het plastic gerecycleerd.

Bronnen: 

Cause of sperm whale strandings is still unclear

Beached sperm whales: What is behind the record number of whale strandings on UK and European shores?

Sperm Whales Found Dead In Germany, Stomachs FULL Of Plastic And Car Parts

take down
the paywall
steun ons nu!