(Nicu Buculei/CC)

Betaald moederschapsverlof vermindert kindersterfte

Hoe langer het betaald moederschapsverlof, hoe meer baby’s gered worden. Een Canadese studie berekende dat elke bijkomende maand betaald moederschapsverlof in ontwikkelingslanden telkens het leven van gemiddeld 8 op 1000 baby’s redt.

maandag 11 april 2016 14:55
Spread the love

 Onderzoekers van de McGill-universiteit in Canada volgden 300.000 kinderen tussen 2000 en 2008 in Bangladesh, Kenia, Lesotho, Oeganda en Zimbabwe. Deze landen hebben tijdens deze periode de duur van het moederschapsverlof opgetrokken. De vergelijkende controlegroep omvatte vijftien landen waaronder Bolivia, Cambodja en Rwanda, allemaal landen die de duur van hun moederschapsverlof van gemiddeld 12 weken niet wijzigden in dezelfde periode tussen 2000 en 2008.

Elke overheid die betaald moederschapsverlof garandeert, verbetert de toegang tot gezondheidszorg voor en na de geboorte van het kind om de eenvoudige reden dat de moeder dan meer tijd heeft, de zekerheid van een inkomen geniet en de geruststelling dat ze ondertussen haar baan niet zal verliezen. Verder leidt betaalde moederschapsverlof ertoe dat moeders hun kind vaker en langer borstvoeding kunnen geven en zich beter kunnen houden aan hun vaccinatieschema’s.

De Canadese onderzoekers controleerden ook andere mogelijke factoren die van invloed zouden kunnen zijn, zoals het bruto binnenlands product en het nationale gezondheidsbudget van de onderzochte landen. “Na onze analyse ben ik overtuigd dat de toename van betaald moederschapsrust een effectieve maatregel is om kindersterfte te doen dalen”, zegt Arijit Nandi, hoofdauteur van de studie. “Acht op duizend baby’s redden betekent concreet een afname van 13 procent van de postnatale sterfte bij baby’s, een omvangrijke afname”.

Bron: Longer maternity leave linked to better infant health

take down
the paywall
steun ons nu!