Rotte appel in batterij van de toekomst?

Afval van appels zou wel eens een cruciaal element kunnen worden in de energierevolutie. Een nieuw koolstofmateriaal op basis van het afval laat uitstekende testresultaten optekenen voor de opslag van energie.

donderdag 25 februari 2016 13:46
Spread the love

Een goedkope, milieuvriendelijke manier om op grote schaal stroom op te slaan vormt de sleutel tot de energierevolutie, omdat zo de variabele productie van wind- en zonne-energie kan worden opgevangen. Momenteel zijn lithium-ionbatterijen de beste technologie, maar daarvoor zijn dure grondstoffen nodig die maar op enkele plaatsen in de wereld te vinden zijn. Bovendien gebruiken ze vaak het milieuonvriendelijke kobalt.

Sodium

Over de hele wereld zijn onderzoekers daarom koortsachtig op zoek naar nieuwe technologieën die het van lithium-ion kunnen overnemen, en sodium-ionbatterijen zijn onder de mogelijke opvolgers. Sodium maakt ongeveer 2,6 procent van de aardkost uit en is veel makkelijker en goedkoper te produceren dan lithium. Bovendien kunnen de batterijen helemaal leeglopen zonder te beschadigen. Maar de technologie is nog in ontwikkeling en wordt nog niet op commerciële schaal geproduceerd.

Wetenschappers van het Technologisch Instituut van Karlsruhe zijn nu een stapje dichter bij een doorbraak gekomen, dankzij rotte appels. Ze slaagden erin om uit gedroogd appelafval een koolstofmateriaal te ontwikkelen dat uitstekende elektrochemische eigenschappen blijkt te hebben als negatieve elektrode in een sodiumbatterij. De testbatterij bleek na duizend laadbeurten nog bijzonder krachtig en stabiel.

Volgens de onderzoekers kan de nieuwe technologie niet alleen de energietransitie ten goede komen, maar ook een goede oplossing zijn voor de huidige verspilling van appels. Appels die niet perfect gevormd zijn of rotte plekken vertonen, worden nu nog vaak weggeworpen, omdat ze te snel rotten om in diervoeder gebruikt te worden.

take down
the paywall
steun ons nu!