Saudische luchtaanval in Sana, Yemen Juni 2015(foto Wikipedia )
DeWereldMorgen

Europees parlement roept lidstaten op tot wapenembargo Saoedi Arabië

Vandaag stemde het Europees Parlement voor een Europees wapenembargo tegen Saoedi Arabië vanwege schendingen van het internationaal humanitair recht in Jemen. "Hoewel de resolutie niet bindend is, is het toch een niet te negeren oproep aan de EU lidstaten om hun wapenexport naar het Saoedisch regime te staken", stelt Bram Vranken woordvoerder van Vredesactie vzw.

donderdag 25 februari 2016 14:07
Spread the love

De oorlog in Jemen eist volgens een recent rapport van de Verenigde Naties (VN) een zware tol van de burgerbevolking. Saoedische bombardementen hebben geleid tot een schaarste van drinkbaar water en toegang tot gezondheidszorg. Sinds het begin van de Saoedisch geleide interventie zijn er al meer dan 6000 onschuldige slachtoffers gevallen.

Het Europees Parlement stemde vandaag voor een wapenembargo tegen Saoedi-Arabië. “Hoewel de resolutie niet bindend is, zet het de Europese lidstaten onder druk om hun wapenexport naar het Saoedisch regime te staken. Het Europees Parlement zendt hiermee een krachtig signaal uit”, stelt Bram Vranken woordvoerder van Vredesactie vzw. “De bal ligt nu in het kamp van Federica Mogherini die het initiatief moet nemen voor een bindend embargo”, aldus Vranken.

Merendeel Saoedische wapens Europees

Volgens het Zweeds onderzoeksinstituut SIPRI kwam 59 procent van de Saoedische wapenimport tussen 2009 en 2014 uit Europa. De Europese lidstaten verleenden tussen 2009 en 2013 maar liefst 19 miljard aan wapenvergunningen aan het land. België exporteerde in 2014 nog wapens ter waarde van 400 miljoen euro naar Saoedi Arabië.

“Het feit dat Europese wapens gebruikt worden door landen als Saoedi-Arabië om op massale schaal de mensenrechten te schenden, toont aan dat er iets grondig fout zit aan het Europees wapenexportbeleid. Het is een primeur dat het parlement dit nu erkent door te stemmen voor een wapenembargo”, zegt Vranken.

Massale mobilisatie

De afgelopen weken ontstond er een enorme mobilisatie die Europarlementsleden aanmoedigde om voor een wapenembargo op Saoedi Arabië te stemmen. Zo wist de site Avaaz op korte tijd bijna een miljoen handtekeningen te verzamelen.

Een coalitie van een dertigtal vredesbewegingen spoorde wekenlang Europarlementsleden aan om voor de resolutie te stemmen. Vredesactie richtte zich in een open brief aan de CD&V parlementsleden. Honderden Vlamingen mailden via dit online formulier zelf naar de Vlaamse Europarlementsleden.

“Honderdduizenden Europeanen eisten een einde aan de wapenexport. We zijn verheugd om te zien dat deze massale mobilisatie zijn weerklank heeft gevonden in het parlement”, besluit Vranken.

take down
the paywall
steun ons nu!