‘Ik wil me blijven inzetten voor betere toekomst!’ | Gesprek met Caithlin, jongerenlid CPBW

‘Ik wil me blijven inzetten voor betere toekomst!’ | Gesprek met Caithlin, jongerenlid CPBW

Vier jaar geleden werd Caithlin voor het ABVV als jongerenkandidaat verkozen in het CPBW van Covestro (bedrijfslabo Makrolon). Ze vertelde ons over haar ervaringen.  

maandag 22 februari 2016 17:37
Spread the loveBij problemen sta je nooit alleen. Wanneer er een discussiepunt is, overleggen we in het ABVV-team hoe dit aan te pakken.Caithlin Stoop | 26 jaar

Jongerenlid CPBW | lid syndicale delegatie

Covestro (bedrijfslabo Makrolon) | Algemene Centrale

Na de sociale verkiezingen van 2012 kwam je voor het eerst in de het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk en in de syndicale delegatie. Waarom was je kandidaat in 2012?

Caithlin: Vakbondswerk zit in mijn familie. Mijn vader is al zolang ik me kan herinneren actief als afgevaardigde voor het ABVV in een chemisch bedrijf. Zijn broer is délégué geweest bij de havenarbeiders. Toen ik begon te werken zag ik na een tijd sommige zaken die volgens mij anders of beter konden. In de aanloop naar de sociale verkiezingen sprak een ABVV-afgevaardigde me aan met de vraag om me kandidaat te stellen voor de verkiezingen. Ik zag dat als een mogelijkheid om iets te veranderen en heb het gedaan. Zo is mijn avontuur bij het ABVV begonnen.

Geef eens een voorbeeld uit je syndicaal werk waarop je heel erg trots bent?

Caithlin: De werkdruk voor de medewerkers in shift in het bedrijfslabo Makrolon lag zeer hoog. We hebben dit in het CPBW meermaals aangekaart. Uiteindelijk hebben we, samen met de afgevaardigden in de ondernemingsraad, ervoor kunnen zorgen dat het stalenplan aangepast werd naar een werkbaarder niveau. De klanten kunnen nog steeds rekenen op producten van dezelfde kwaliteit terwijl voor de mensen de werkdruk is gedaald.

Kreeg je soms ook met moeilijkheden af te rekenen?

Caithlin: Overleggen met directieleden is niet altijd eenvoudig. En soms verwachten de collega’s wel eens te veel. Maar bij problemen sta je nooit alleen. Wanneer er een discussiepunt is, overleggen we in het ABVV-team hoe dit aan te pakken en kijken we welke verdere stappen we moeten zetten om het probleem op te lossen. 
Wanneer we intern niet tot een oplossing komen, kunnen we nog steeds rekenen op steun van de vakbondssecretarissen in onze centrale. Regelmatig horen we ook eens bij collega afgevaardigden van andere bedrijven hoe zij bepaalde zaken aanpakken. Het is ook al gebeurd, wanneer een probleem blijft aanslepen of de directie het niet wil oplossen, dat we beroep doen op de controle- en inspectiediensten van de overheid. 

Word je gesteund in je syndicaal werk?

Caithlin: Toen ik nieuw was, kende ik de achtergrond van bepaalde lopende discussies niet. Ook de dynamiek van overleg met de directie was mij vreemd. Ze lieten me op mijn eigen tempo inwerken en gewend worden aan de werking van de overlegorganen. Na enige tijd bracht ik zelf zaken naar voor en verdedigde onze standpunten in vergaderingen. Andere délégués verwezen me ook regelmatig door naar de juiste aanspreekpunten als ik informatie zocht of wanneer ik een probleem moest melden.

Ben je opnieuw kandidaat voor de verkiezingen van 2016?

Caithlin: Zeker. Ik heb de voorbije 4 jaar heel wat ervaring kunnen opdoen als jongerenafgevaardigde in het CPBW. Sinds kort heb ik ook een mandaat als syndicaal afgevaardigde en ik wil me blijven inzetten voor mijn collega’s en de vakbond om samen te werken aan een betere toekomst!

Interesse om je ook kandidaat te stellen?

Surf als de bliksem naar www.abvv2016.be/word-kandidaat

Wil je meer informatie & campagnemateriaal? Dat vind je allemaal op onze speciale website:  www.abvv2016.be

Vorming voor (nieuwe) kandidaten? ABVV-regio Antwerpen heeft speciale vormingen voor (nieuwe) kandidaten. Zie ons vormingsprogramma op www.abvv-regio-antwerpen.be.

take down
the paywall
steun ons nu!