Bulldozer over kamp van Calais

Bulldozer over kamp van Calais

Nadat de politie in april 2015 mede de “jungle” van Calais in gang zette, doet de prefect, madame Fabienne Buccio, een deel van het kamp met vluchtelingen ontruimen. Dat is donderdagmorgen 18/2 begonnen. Volgens het nieuwsagentschap BELGA heeft de Franse overheid de ontruiming uitgesteld tot volgende dindsdag; maar dat is dus een vals bericht.

zondag 21 februari 2016 00:18
Spread the love

Een Belgische vrijwilliger mailt: “Daar horen bij 3 scholen, 1 kerk, 2 moskeeën, 40 winkels en restaurants, een vrouwen- en kindercentrum, een advocaten centrum, een centrum voor jongeren zonder begeleiding, een keuken voor de vluchtelingen die geen ondersteuning genieten, waarschijnlijk 60 caravans waar families met kleine kinderen verblijven, een cultureel centrum en waarschijnlijk 2000 vluchtelingen die daar verblijven. Calais is ondertussen een goed georganiseerd kamp.  Gedragen door ongelooflijk veel vrijwilligers. Ondanks aanvallen van extreem rechts”.

Eerder beschreef ook The Guardian hoeveel dienstverlening de zogenaamde Jungle biedt. Beschrijving die klopt met deze door vrijwilliger Dirk Vandervelden.

De prefect zegt aan de media, dat zij aan de asielzoekers voorstelt (“nous allons proposer”) ofwel in Frankrijk door te reizen naar vluchtelingencentra, ofwel naar een kamp van containerwoningen in de buurt, waarvan in- en uitgang bewaakt worden door de politie, en waar geen gemeenschapsvoorzieningen zijn (zoals nu wel in de “Jungle”, zie hierboven).

De vocabulaire verbergt dat de bewoners van het kamp weinig keuze hebben vermits hun tenten vernietigd worden. Op 1 februari werd reeds een evangelische kerk vernietigd op bevel van de overheid.

Door de tralies en bewaking lijkt het nieuwe containerpark op een gevangenis; zeker belemmert het nog meer een reis naar Engeland, waar veel vluchtelingen naartoe willen.

Waarom?

De prefect heeft een opdracht gekregen van de Franse minister van Binnenlandse zaken, en die moet zij als ambtenaar uitvoeren. Maar ze verwijst nog naar twee redenen: de aanvaardbaarheid voor de lokale (Franse) bevolking; en een grotere afstand van de autostrade naar Engeland. Dat laatste, kwestie van het voor de vluchtelingen zo moeilijk en gevaarlijk mogelijk te maken…

De wensen van de lokale bevolking, dat klinkt heel democratisch. Maar worden die wensen ook gevolgd voor geheel andere beslissingen? Bijvoorbeeld: zouden de Fransen er iets op tegen hebben dat de vluchtelingen die naar Engeland willen, op de trein gezet worden naar Londen, en klaar is kees? Tiens, waarom doet de prefect dàt niet?

Moet ze verantwoording afleggen aan David Cameron misschien? In plaats van de vluchtelingen op te jagen, zou de politie hen toegang kunnen verlenen tot het treinstation. Maar nu beslissen één of twee journalisten over wat het gesundenes Volkfsempfinden beslist heeft (naar Propagandaminister Joseph Goebbels zaliger). Waarom heeft de Franse regering aanvaard het vuile werk van de immigratieblokkade van Cameron uit te voeren? 

(Het bedrijf Eurotunnel zou daar ook goed bij varen; nu kost de opgelegde “beveiliging” miljoenen, en dat drukt de winst en beurskoers!!  Méér lezen we in de financiële pers niet over de ontruiming in Calais…).

Lees de loopbaan van de prefect Fabienne Buccio, oud-medewerkster van president Chirac (en kleindochter van een Italiaan die naar Frankrijk vluchtte tijdens het Mussolini-regime !), en men begrijpt hoe zij zich inschrijft in het beleid van law and order tegenover de huidige vluchtelingen; ze juicht de uitroeping van de noodtoestand toe, de vingerafdrukken van vluchtelingen, de huiszoekingen, en vindt de zware bewaking van de route naar Engeland een grote verbetering.

Tegelijk onderlijnt de katholieke pers, die haar verdedigt, haar menselijke manier van optreden, en dat ze zelf moeder is van drie kinderen… Ofschoon ze kritiek kreeg van le Conseil d’Etat over de slechte huisvesting van de vluchtelingen.

146 Britse acteurs en schrijvers over Children of Calais

Jude Law en 145 andere bekende namen schreven een open brief aan de Britse premier Cameron, om overeen te komen met president Hollande teneinde onmiddellijk de honderden minderjaren zonder ouders in het kamp, naar Engeland te brengen.

Ondertekenaars zijn o.m. Benedict Cumberbatch, Idris Elba, Harriet Walter, Helena Bonham Carter, Jim Broadbent, Kristin Scott-Thomas, Mark Rylance, Stephen Fry, Steve Coogan, Thandie Newton, Bob Geldof, Peter Gabriel, Ali Smith, Kamila Shamsie, Philip Pullman and Yann Martel. Tom Stoppard, Gary Lineker and Sir Richard Branson. 

Britse bezoekers aan het kamp zijn verbijsterd over de ellende daar, en de schande dat twee rijke landen deze toestand samen georganiseerd hebben:

Ik was razend toen ik er wegging. Hier is een eiland van miserie tussen twee van de rijkste landen op de wereldbol, die verondersteld liberale democratieën te zijn, en die mensen behandelen als vuilnis. Ik ben op andere plaatsen geweest die vergelijkbaar zijn – Gaza, en vluchtelingenkampen in Jordanië – maar nooit, nooit, nooit op een plek met zulke smerigheid waar menselijke wezens zo opzettelijk worden verlaagd” (schrijver Michael Morpurgo).

Het maakte me beschaamd deel te zijn van een samenleving die zulks toestaat. Dat onze eerste-minister en de Franse president niet kunnen samenkomen en afspreken om op zijn minst op een humane manier te zorgen voor deze mensen, gaat mijn verstand te boven”. Hij zei ook verontrust te zijn door de zware politie aanwezigheid in de kampen: “De Franse politie waren in groepen van 20, liepen erdoorheen, met het uitzicht van ninja strijders, één grote agressie”.

De politie gebruikte al traangas tegen vluchtelingen; de media noemen dat “de toestand onder controle krijgen”: http://www.demorgen.be/buitenland/politie-zet-traangas-in-tegen-migranten-in-calais-be8e2570/

Iedereen kan de brief aan Cameron nog ondertekenen

Nieuwe klacht bij Franse rechtbank  

Dokters van de Wereld en Caritas Frankrijk trekken naar de rechter opdat de overheid de verzorging van minderjarigen in het kamp zou verbeteren; dit is al de tweede keer, eerder kregen ze gelijk van de rechtbank. 

take down
the paywall
steun ons nu!