N-VA tijdens jongerendebat: ‘We moeten vluchtelingen terugsturen naar Europese buitengrenzen’

N-VA tijdens jongerendebat: ‘We moeten vluchtelingen terugsturen naar Europese buitengrenzen’

'Vluchtelingen brengen een last met zich mee. Ze kosten geld en we kunnen de sociale zekerheid amper betalen voor de mensen die hier al zijn.' Daarmee volgt Renate Hufkens, kamerlid voor N-VA, haar partijstandpunt tijdens een jongerendebat over klimaat en migratie, georganiseerd door 11.11.11.

donderdag 18 februari 2016 20:41
Spread the love

Als het over migratie gaat, kan Renate Hufkens (N-VA) maar op weinig steun rekenen van de panelleden van andere partijen. Line De Witte (PVDA) reageert zelfs verontwaardigd. ‘Francken meent de middelen niet te hebben om meer vluchtelingen op te vangen. De Wever wil meer besparen op de sociale zekerheid.

En toch vindt Peter De Roover 9 miljard euro voor defensie!’ Op het totale overheidsbudget zijn dat volgens Hufkens peanuts, maar volgens De Witte gaat het om politieke keuzes.

Aaron Ooms, de voorzitter van de Jongsocialisten die sp.a vertegenwoordigt, treedt haar bij en gaat zelfs verder: ‘We moeten afstappen van het fabeltje dat N-VA verkondigt. Op lange termijn zijn vluchtelingen geen kost, maar brengen ze soms zelfs op.’

Na de uitspraken van zijn partijvoorzitter John Crombez over het plan Samson moet Ooms zich wel verdedigen tegenover Benjamin Dalle (CD&V). Die vraagt zich af waarom sp.a zo veel focust op een repressief beleid. Ooms, die na Crombez’ uitspraak als eerste aan de alarmbel trok, gaat daar duidelijk niet mee akkoord. ‘Het partijstandpunt is dat we het plan Samson verwerpen. Voor ons komt een humanitaire behandeling op de eerste plaats.’ Duidelijke taal, zo vindt ook moderator Jeroen Van Horenbeek, die politiek journalist is bij De Morgen.

Pushbacks deel van oplossing

Voor N-VA zijn pushbacks, het systematisch terugsturen van vluchtelingen aan de grens, een deel van de oplossing voor de vluchtelingenproblematiek. Daar bestaat volgens Hufkens ook een groot draagvlak voor, dat volgens haar te danken is aan open buitengrenzen. ‘Europa binnen geraken is te gemakkelijk.’ Bovendien stelt ze dat Turkije een veilig land is en dat we ook mensensmokkelaars moeten aanpakken.

Over het draagvlak heeft Aaron Ooms een andere mening. ‘We moeten het draagvlak voor een vluchtelingenbeleid proberen te vergroten’, vertelt hij. Wouter De Vriendt, kamerlid voor Groen, deelt deze mening. ‘We moeten vaststellen dat het als progressieven steeds moeilijker wordt om mensen mee te krijgen met ons verhaal.’ Om dat draagvlak te vergroten stelt hij voor om meer sterke, individuele verhalen van vluchtelingen naar buiten te brengen.

In zekere zin sluit ook Els Ampe (Open VLD) zich daarbij aan. ‘Laat ons kijken naar de mens achter de vluchteling.’ Haar visie op het vluchtelingenbeleid is echter verschillend. Als een echte liberaal pleit zij voor een ‘minder betuttelend’ vluchtelingenbeleid. ‘Mocht ik een Syrische vluchteling zijn, zou ik liever hebben dat men kijkt naar wat ik kan bijdragen, in plaats van mij als een sukkelaar te beschouwen.’


Militaire interventie

Als Jeroen Van Horenbeek peilt naar de meningen over een militaire interventie, valt een breuklijn op tussen links en rechts. Voor Dalle is het duidelijk dat we militaire stappen moeten zetten in Syrië, maar enkel in VN-verband. ‘Dat kan ook eventueel buiten VN-verband, maar dat is nog niet aan de orde’, zegt Hufkens in naam van N-VA. Els Ampe is voorzichtiger: ‘Ik vermoed dat mijn partijvoorzitter niet meer zou pleiten voor een interventie zonder VN-mandaat.’ Dit heeft Gwendolyn Rutten in 2013 wel nog gedaan.

Aan de uiterst linkerzijde neemt De Witte een duidelijk standpunt in tegen een militaire interventie. ‘We voeren al sinds 2001 een war on terror en we hebben nog nooit zo veel terrorisme gezien. Oorlog is geen oplossing’, een uitspraak waarvoor zij applaus krijgt. Ook Wouter De Vriendt pleit tegen een grootschalige interventie in Syrië: ‘IS heeft een vader: Saoedi-Arabië, en een moeder: de oorlog in Irak.’

take down
the paywall
steun ons nu!