Mis calles de Bruselas: Boliviaans carnaval op zijn Belgisch

Mis calles de Bruselas: Boliviaans carnaval op zijn Belgisch

In Mis calles de Bruselas volg ik de Latijns-Amerikaanse scene van Brussel. Vandaag: een Boliviaanse carnavalsstoet met internationale verbroedering aan Manneken Pis.

maandag 8 februari 2016 12:42
Spread the love
Een groot fan van folklore ben ik niet. En al helemaal niet van Nederlands en Belgisch carnaval. Maar voor een Zuid-Amerikaans carnavalstoet trotseer ik toch graag de kou om een prachtige ervaring op te doen. Het gaat dan ook om het carnaval van Oruro, een eeuwenoud dansfeest dat door de UNESCO als werelderfgoed wordt gezien. En dat wil ik voor geen goud missen.

Aan de Place Sainte-Cathérine staat een bonte stoet klaar. Mannen verkleed als duivels, vrouwen met maskers en hoorntjes en het fanfarekorps Bolibanda.be. Zodra deze groep de eerste tonen blaast, komt de stoet in beweging. Wat kunnen deze duivels en vrouwen met hoorntjes goed en snel dansen. De fanfare klinkt als een symbiose tussen Belgische driekwartsmaten en Zuid-Amerikaanse muziek waar je als vanzelf op gaat bewegen. Ik besluit dit kleurrijk gezelschap te volgen.

Een internationale stoet

Zo wordt er in de uitgaanswijken van Dansaert en Saint-Géry de diablada, een Boliviaanse dans, opgevoerd en steeds meer mensen volgen de stoet. Hip geklede Spaanstalige jongeren, gesluierde moslima’s en Chinese toeristen sluiten aan op de Grote Markt. Het gebeuren wordt steeds diverser.

Aan Manneken Pis pauzeert de stoet. Het beeldje, wat normaal gezien bezoekers teleurstelt vanwege de geringe grootte, is voor de gelegenheid als de Diablado Lucifer verkleed. In een rood pak met duivelskop. Het Boliviaans gezelschap zingt er het lied van Manneken Pis en er wordt gespeecht: “Leve Bolivia! Leve België! Leve de internationale verbroedering!” Opvallend is dat sommige deelnemers bijna perfect drietalig lijken te zijn: naast vlekkeloos Spaans spreken ze ook erg goed Nederlands en Frans. Dat vind ik toch bewonderenswaardig.

Rood Belgisch bier voor feestvierders

Dan richt Manneken Pis zijn straal eventjes op het publiek, waarna een man op een ladder klimt, de straal tot rust komt en verandert van kleur: een rood Belgisch bier met een witte schuimkraag. Het wordt in bekertjes gegoten en uitgedeeld aan de deelnemers.

Al met al een interessant evenement: Boliviaanse en Belgische folklore gaan hand in hand met elkaar samen en er zijn mensen die vlot over kunnen schakelen tussen Spaans, Nederlands en Frans. De Boliviaanse gemeenschap heeft vandaag weer laten zien dat Brussel een echte wereldstad is.

Meer info:

Organisator K’awari vzw asbl

Carnaval de Oruro van Brussel

 

take down
the paywall
steun ons nu!